Plenković: Prvo hrvatsko predsjedanje EU-om - nastavak jačanja našeg međunarodnog položaja

Slika /Vijesti/2019/04 Travanj/04 travnja/DSC_5958.jpg

U Banskim dvorima održana je 152. sjednica Vlade. Među 14 točaka otvorenog dijela, prihvaćena je Odluka o Akcijskom planu za pripremu i provedbu Predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine.

Obrazlažući prijedlog Odluke, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Pejčinović Burić kazala je da Akcijski plan sadrži tri sastavnice: sadržajni dio predsjedanja, potrebne ljudske resurse i logističke pripreme
 
Najveći dio pripremnih radnji državna uprava već je odradila, a u realizaciju će još biti uključeni i stručnjaci, predstavnici civilnog društva, Hrvatskog sabora.
 
Prvo hrvatsko predsjedanje Europskom unijom održat će se u hramu knjige
 
"Hrvatska je u potpunosti spremna provesti sve aktivnosti kao državna članica", rekla je Pejčinović Burić, dodavši da će se tijekom predsjedanja u Hrvatskoj organizirati tridesetak  visokopozicioniranih događaja– jedan veliki sastanak predsjednika država i vlada, dvadesetak konferencija ili vijeća na visokoj razini te četiri događaja koje će provesti Hrvatski sabor.
"Sve je to prilika da se Hrvatska pozicionira puno bolje, stoga ćemo u okvirima koje nam proračun dopušta, dio aktivnosti izmjestiti izvan Zagreba", dodala je potpredsjednica Vlade, naglasivši važnost slanja slika, tijekom šestomjesečnog predsjedanja, iz svih dijelova Hrvatske, ne samo iz glavnoga grada.
 
Akcijski plan definira aktivnosti, među kojima su i postupci javne nabave. Najveći i najznačajniji postupak javne nabave je završetak zgrade Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu. "Nakon dvadesetak godina, upravo zahvaljujući predsjedanju, dovršit će se jedna od najljepših zgrada moderne arhitekture u Zagrebu i ostaviti u nasljeđe prostor u kojem će se moći održavati veliki skupovi". Osim toga, dodatno će se osposobiti scena Hrvatskog narodnog kazališta.
 
"Odabirom zgrade i mjesta na kojem će se sastanci odvijati šalje se poruka što je za Hrvatsku najvažnije – u hramu knjige će se održavati prvo hrvatsko predsjedanje, i na taj način ćemo revalorizirati i znanje i izvrsnost koje će se pokazati kroz predsjedanje, a koje želimo kao Vlada promovirati kao ono što nosi hrvatsku budućnost," zaključila je Pejčinović Burić obrazloženje Akcijskog plana.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je svim resorima na doprinosu, rekavši da očekuje još veći angažman u budućnosti.
 
"Ovo je nastavak jačanja našeg međunarodnog položaja koje se nastavlja na recentno predsjedanje ministara Vijeća Europe, Srednjoeuropsku inicijativu formata 17+1. Trideset godina od samostalnosti biti načelu Europske unije ogromna je odgovornost za cijelu zemlju, a naročito za Vladu, zato su ovako temeljite pripreme vrlo korisne," kazao je premijer te dodao kako će "konačan završetak zgrade Nacionalne sveučilišne knjižnice predstavljati trajnu ostavštinu na tih šest mjeseci koje ćemo, i u pogledu hrama knjige i jednog modernog konferencijskog centra koji je Zagrebu prijeko potreban imati za brojne aktivnosti u budućnosti".
 
Konačni prijedlog zakona o Pravosudnoj akademiji
 
Vlada je u saborsku proceduru uputila Konačni prijedlog zakona o Pravosudnoj akademiji. U odnosu na prvo čitanje prihvaćen je velik dio primjedbi koje se, uglavnom, odnose na nomotehničke izmjene. Ministar Bošnjaković podsjetio je da je najvažniji institut koji se uvodi novim zakonom, Programsko vijeće, unutar kojega će naši pravosudni dužnosnici moći raspraviti presude Europskog suda za ljudska prava i Suda Europske unije te prilagoditi svoj program aktualnim metodama u pravosuđu.
 
Potpora projektima hrvatskog naroda u BiH
 
Usvojena je i odluka o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju potpore i financiranje kulturnih, obrazovanih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu. "Odgovorna politika prema BiH kao susjednoj i prijateljskoj suverenoj državi ogleda se i kroz potporu projektima za hrvatski narod", naveo je predstojnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, rekavši da je u tu svrhu u državnom proračunu RH izdvojeno 25,8 milijuna kuna, što je povećanje od 7,5 posto, odnosno 1,8 milijuna kuna u odnosu na 2018. godinu.
 
Nadogradnja zgrade šibenskog i energetska obnova karlovačkog veleučilišta
 
Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Veleučilištu u Šibeniku, dana je suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2020. godini, za sklapanje Ugovora o radovima druge faze nadogradnje zgrade Veleučilišta u Šibeniku, a Gradu Karlovcu za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak za financiranje kapitalnog projekta „Energetska obnova zgrade Veleučilišta Meštrovićeva“ i financiranje kapitalnog projekta „Rekonstrukcija gradske knjižnice“.
 
Općini Sukošan Vlada je dala suglasnost za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d., Zagreb, za projekt „Rekonstrukcija građevine poslovne gospodarske namjene tržnice na malo“ te  za projekt uređenja obale.
 
Ministarstvo obrane dobilo je suglasnosti za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2020. godini, za prihvaćanje druge dopune Pisma ponude za nabavu pričuvnih dijelova za helikoptere Kiowa Warrior.
 
Vlada je prihvatila Izvješće o izvršenju ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika sa stanjem na dan 31. prosinca 2018. te Izvješće o radu Agencije za ugljikovodike za 2018. godinu.
 
Za besplatnu pravnu pomoć utrošeno 3,3 milijuna kuna
 
U Izvješću o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć i utrošku sredstava u 2018. godini, koje je Vlada također prihvatila, stoji da je od raspoloživih 4 milijuna, potrošeno 3,3 milijuna kuna. "U okvirima primarne pravne pomoći imali smo oko 15.000 slučajeva kojima su pružene temeljne informacije, a u okviru sekundarne pravne pomoći, koja se najviše odnosi na zastupanje odvjetnika u građanskim i drugim postupcima, nešto manje od 5.000 slučajeva," obrazložio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.



Pisane vijesti | Andrej Plenković