3,7 mlrd. kn vrijednih projekata za Krapinsko-zagorsku županiju važna su poruka suradnje i ravnomjernog razvoja Hrvatske

  • Slika /Vijesti/2019/12 prosinac/6 prosinca/KR-13.jpg

Drago mi je da ćemo danas, u gradu Ljudevita Gaja, imati prigodu napraviti pogled u budućnost i zajednički donijeti niz odluka koje idu k većem, bržem i kvalitetnijem razvoju Krapinsko-zagorske županije i grada Krapine", rekao je predsjednik Vlade otvarajući u Krapini 196. Vladinu sjednicu.

Otvarajući u Krapini Vladinu sjednicu, predsjednik Vlade Andrej Plenković uvodno je, pozdravivši nazočne i čestitavši domaćinima Dan grada Krapine i blagdan sv. Nikole, izrazio zadovoljstvo što u Krapini nakon četrnaest godina otvara 196. sjednicu Vlade Republike Hrvatske.
 
"Drago mi je da ćemo danas, u gradu Ljudevita Gaja imati prigodu napraviti pogled u budućnost i zajednički donijeti niz odluka koje idu k većem, bržem i kvalitetnijem razvoju Krapinsko-zagorske županije i grada Krapine", rekao je uvodno Plenković.
 
Premijer je podsjetio da je Vlada u protekle 3 godine ostvarila odličnu suradnju sa Županijom, Gradom i ostalim gradovima i općinama te da se velik broj projekta i investicija realizirao; od ulaganja u poduzetničke zone do realizacije europskih projekata, poslovno-tehnoloških inkubatora te niza aktivnosti u području kulture.
 
"Posebno je važno da će financijska težina današnje sjednice, njezinih zaključaka i odluka bit će 3, 6 mlrd. kn, a ugovori koji će se potpisati i uručiti nakon sjednice iznose još 81 milijuna kuna, dakle ukupno 3, 683 mlrd. kn zajedničkih projekata za Krapinsko-zagorsku županiju, to je važna poruka ravnomjernog regionalnog razvoja i suradnje između Vlade i jedinica lokalne i područne samouprave", istaknuo je Plenković.
 
Dodao je da je iz podataka razvidno da većina gradova i općina nakon Vladine reforme financiranja lokane i područne samouprave ima osjetno veće prihode, što ih čini snažnijim u realizaciji njihovih prioriteta i programa.
 
Županija bilježi kontinuirani rast, prošla godina najbolja u povijesti zagorskog gospodarstva
 
Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije izrazivši dobrodošlicu članovima Vlade zahvalio je što će se upravo na Dan Krapine donijeti niz dobrih odluka vezanih za razvoj Krapinsko-Zagorske županije.
 
"Veseli da je Vlada RH valorizirala projekte koje je pripremala Krapinsko-zagorska županija", rekao je Kolar dodavši da imaju zajedničke ciljeve koji se tiču razvoja i stvaranja što boljih životnih uvjeta na ovim prostorima.
 
Podsjetio je da Krapinsko-zagorska županija od druge polovice 2013. godine bilježi kontinuirani gospodarski rast u kojem je razdoblju povećan i broj zaposlenih za 5.000, na ukupno 38.000, te naglasio da je prošla godina bila najbolja u povijesti zagorskoga gospodarstva, koja je ovoj izvozno orijentiranoj županiji donijela više od 13 mlrd. ukupnih prihoda i desetpostotni rast.
 
Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović podsjetio je na stoljetnu povijest Krapine kao povijesnog i kulturno-obrazovnog središta s razvijenom tekstilnom i metaloprerađivačkom industrijom te posebno Vladi zahvalio na prijenosu osnivačkih prava nad Veleučilištem Hrvatsko zagorje Krapina na Republiku Hrvatsku.
 
"Zagorci su dobili državno veleučilište i mogućnost besplatnog studiranja na svojoj rodnoj grudi", kazao je Gregurović izrazivši zadovoljstvo odlukama koje će se donijeti na današnjoj Vladinoj sjednici, a koje će  Gradu i Županiji otvoriti nove razvojne mogućnosti.

Pisane vijesti | Andrej Plenković