56 milijuna kuna bespovratnih sredstava za razminiranje iz EPFRR

U petak, 14. listopada 2106., na području Grada Gline, Općine Gvozd, naselja Košutarice, Kričke, Novoselci te naselja Bobovac započeli su poslovi razminiranja na 6.8 četvornih kilometara, a završetkom radova minska opasnost bit će uklonjena sa svih poljoprivrednih površina na području Sisačko-moslavačke županije.

Riječ je o drugoj fazi u kojoj je kroz Program ruralnog razvoja Sisačko-moslavačka županija, kao korisnik, ostvarila potporu od 56.2 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR). U prvoj fazi Županija je ostvarila potporu od 91.2 milijuna kuna, kojom je razminirano 13.4 četvornih kilometara poljoprivrednih površina.
 
Na poslovima će biti angažirani gotovo svi kapaciteti hrvatskih tvrtki za razminiranje, a ovisno o veličini i vremenskim uvjetima, razminiranje će trajati između 20 i 150 radnih dana.
 
Do sada je iz EPFRR županijama s minskim problemom dodijeljeno bespovratnih 172.5 milijuna kuna za razminiranje poljoprivrednog zemljišta čime je razminirano 25.3 četvorna kilometra. U drugoj fazi odobreno je 210 milijuna kuna za dodatnih 25 četvornih kilometara u šest županija s minski sumnjivim područjem.

Pisane vijesti