Predsjednik Vlade: Želimo u duhu dobrosusjedskih odnosa pronaći rješenje za otvoreno granično pitanje sa Slovenijom

Slika /Vijesti/2017/09 rujan/14 rujna/Sjednica VRH/PVRH 1.jpg

Na početku današnje sjednice Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Andrej Plenković osvrnuo se na aktualna zbivanja. 

Govoreći o poplavama koje su početkom tjedna pogodile Zadarsku županiju, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da će, nakon što župan Zadarske županije proglasi elementarnu nepogodu, biti potrebno maksimalno pomoći u saniranju šteta. „Ono što je dobro, kao i kod požarne sezone, nismo imali ljudskih žrtava“, naglasio je Plenković. Zahvalio je i Hrvatskoj vojsci na intervenciji.
 
„Činimo sve što možemo da sve naše raspoložive snage daju svoj doprinos normalizaciji stanja i saniranju šteta“, kazao je predsjednik Vlade. Dodao je da će Ministarstvo financija razmotriti kako iz zaliha i drugih proračunskih sredstava pomoći u saniranju šteta.
 
Osvrnuo se i na odnose sa Slovenijom, uoči današnjeg sastanka s predstavnicima parlamentarnih stranaka, koji će se održati u Vladi u 13.00 sati, a na kojem će se dogovoriti osnovni okviri predstojećih razgovora u kontekstu posjeta slovenskog premijera Mire Cerara Zagrebu.
 
„Cilj tog sastanka je predstaviti širi kontekst naših otvorenih pitanja sa Slovenijom i pristupiti rješavanju otvorenog graničnog pitanja. To je za Hrvatsku pitanje bilateralnih razgovora i želimo u duhu dobrosusjedskih odnosa pronaći rješenje koje će biti na tragu izrazito mudre, stabilne i pouzdane politike koju smo vodili proteklih mjeseci“, poručio je predsjednik Vlade.
 
Podsjetio je na svoj dogovor sa slovenskim premijerom od 29. travnja u Bruxellesu o prelasku sa sustavnih na ciljane kontrole na granici. „Takav razuman dijalog omogućio je najbolju turističku sezonu koju smo imali. Na tom tragu, vjerujući u dijalog koji imam s kolegom Cerarom, očekujem smirene razgovore koji će pridonijeti jačanju odnosa sa Slovenijom, koja je po mom dubokom uvjerenju, ona susjedna država s kojom moramo imati najmanje problema i nerazumijevanja, a najviše suradnje i bliskosti. To je politika koju zagovaramo i platforma na kojoj ćemo tražiti podršku naših parlamentarnih stranaka“, naglasio je.

Što se tiče spomen-ploče za poginule branitelje, pripadnike HOS-a, koja je prošlog tjedna premještena iz Jasenovca u Novsku, predsjednik Vlade kazao je da je to pitanje riješeno kroz kontakt s predsjednicima udruga HOS-a. „Time smo riješili pitanje neprihvatljivosti dijela sadržaja na ploči u Jasenovcu, s obzirom na konotacije koje pozdrav „za dom spremni“ veže za NDH i ustaški režim, što je za nas neprihvatljivo i to sam vrlo jasno rekao prošloga tjedna“, kazao je Plenković.
 
Najavio je da će se danas u Vladi održati sjednica Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Dodao je da će zamoliti Vijeće da što skorije formulira preporuke pravnih stručnjaka za kvalitetno zakonsko reguliranje pitanja simbola i znakovlja totalitarnih sustava kako bi se dugoročno i trajno riješila neujednačena upravna i sudska praksa.
 
 „Mi to želimo riješiti i prva smo Vlada koja će se na konkretan način suočiti s tim problemom, koji nijedna druga vlada nije jednoznačno regulirala. Mi ćemo to napraviti s ciljem da, koliko god je to moguće, zatvorimo ideološke podjele u hrvatskom društvu.
 
Upozorio je da postoje i oni koji koriste te teme kako bi destabilizirali ukupno ozračje u zemlji, unijeli određeni razdor u javnosti i naštetili međunarodnom ugledu Hrvatske.
 
„Mislim pritom na neke marginalne stranke koje su palile Novosti, novine koje izdaju predstavnici srpske nacionalne manjine. Takva ponašanja su neprihvatljiva, mi ih osuđujemo“, naglasio je predsjednik Vlade i dodao da neće dopustiti da takva vrsta ponašanja ugrozi smjer europske i demokratske Hrvatske koji Vlada želi učvrstiti.
 
Osvrnuo se i na obrazovnu reformu, zahvalivši predsjednici Posebnog stručnog povjerenstvu Dijani Vican i ostalim članovima, koji su dovršili Akcijski plan za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. 
 
„S obzirom da su se promijenile okolnosti i u samoj konfiguraciji Vlade, dogovorili smo se s partnerima da ćemo pristupiti osvježenju i modifikaciji članstva Posebnog stručnog povjerenstva pa i novom izboru članova ekspertne radne skupine“, najavio je Plenković i dodao da će se time otkloniti špekulacije u vezi teme oko koje Vlada želi ostvariti najširi konsenzus, na pluralistički način, koji će pomiriti i dosta udaljena stajališta.
 
„Ovom ćemo važnom pitanju pristupiti na sveobuhvatan način i  intenzivno se njime baviti“, poručio je Plenković.
Predsjednik Vlade danas je govorio i o porezu na nekretnine. „Budući da je jedan od temeljnih postulata rada naše Vlade pravna sigurnost, dogovorili smo da ćemo radi jasnoće i otklanjanja svih nedoumica u javnosti, predložiti izmjenu Zakona o lokalnim porezima i formalno predložiti stavljanje van snage odredbi o porezu na nekretnine“, pojasnio je.
 
Naveo je kako će tu tematiku u budućnosti Vlada regulirati kroz Zakon o komunalnom gospodarstvu. Taj će Zakon proći prvo izmjene koje su nužne zbog usklađivanja s pravnom stečevinom EU, a potom će uz temeljitu analizu obuhvata načela pravednosti i načela razmjernosti te temeljitu procjene fiskalnog učinka biti u javnoj raspravi.

Osvrnuvši se na izvršenje proračuna za prvih 6 mjeseci, predsjednik Vlade je istaknuo da je u prvom polugodištu ostvaren višak u državnom proračunu po ESA metodologiji (suficit na razini opće države), što je jedan od najboljih rezultata u zadnjih 16-17 godina. Naveo je da su na sve pozitivne trendove utjecale mjere Vlade poduzete kroz poreznu reformu i pametnu fiskalnu konsolidaciju.

Ovog je tjedna Hrvatsku posjetio posebni izaslanik predsjednika Narodne Republike Kine.
 
„Politika Jedan pojas-jedan put izrazito je važna jer Kina pokazuje sve veći interes za razvoj gospodarske, prometne i infrastrukturne suradnje sa zemljama srednje Europe“, istaknuo je Plenković.
 
Dodao je da će se idući sastanak u okviru Kina+16 održati u Budimpešti ove godine. Budući da je broj kineskih turista u Hrvatskoj značajno povećan, Hrvatska predlaže sastanak na razini ministara turizma.
 
Hrvatska je bila zemlja partner na gospodarskom sajmu u Celju, koji je posjetila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.
 
„Time se potvrđuje kvalitetan odnos između Hrvatske i Slovenije, gdje tražimo točke koje su prednost u našoj suradnji, a nastojimo dijalogom riješiti otvorena pitanja“, rekao je Plenković.
 
Dodao je kako ne vidi osobitu potrebu za sazivanjem Odbora za obradu Državnoga zbora, poručivši da, koliko je njemu poznato, takvih inicijativa u Hrvatskom saboru neće biti niti za to ima potrebe.

Pisane vijesti | Andrej Plenković