Ako se izbori u BiH održe prema postojećem zakonu, to će biti loše za međusobne odnose i funkcioniranje institucija

Slika /Vijesti/2022/04 travanj/21 travnja/VRH_4218 (1).jpg

Premijer Plenković upozorio je danas da će za međusobne odnose i funkcioniranje institucija u BiH biti loše ukoliko se izbori održe prema postojećem zakonu, izrazivši žaljenje što bošnjačke političke stranke nisu pronašle zajednički jezik s hrvatskim političkim strankama i napravile iskorak koji bi obnovio povjerenje, savezništvo i partnerstvo između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji. "Zalažemo se da tu ipak prevlada razum i da se pronađe rješenje s kojim će i Hrvati biti u potpunosti ravnopravni kao jedan od tri konstitutivna naroda sukladno Ustavu Bosne i Hercegovine", istaknuo je.

Otvarajući današnju. 114. sjednicu Vlade, premijer Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklim danima.
 
Jučer je održano aktualno prijepodne u Hrvatskom saboru, a premijer je ocijenio da su odgovori članova Vlade bili sadržajni i korisni za zastupnike i za hrvatsku javnost.
 
Nakon toga u Saboru je održana rasprava o sastancima Europskog vijeća, što je, kazao je premijer Plenković još jedan napor da se za europske teme senzibiliziraju zastupnici i javnost, o temama koje imaju izravne posljedice na Hrvatsku, a odvijaju se u europskim forumima.
 
Ranije ovoga tjedna premijer Plenković razgovarao je s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim, pri čemu mu je izrazio daljnju potporu i solidarnost.
 
"Zamoljeni smo da i dalje politički pružamo potporu na europskom putu Ukrajine, što ćemo i učiniti, kao i druge vidove pomoći sukladno ranijim zaključcima Vlade", kazao je premijer Plenković.
 
Na tom tragu premijer Plenković razgovarao je i s litvanskim predsjednikom Nausėdaom, s kojim dijeli stavove o tim temama, a vjeruje da i sve više zemalja članica Europske unije slično razmišlja o europskoj perspektivi Ukrajine.
 
Učinili smo maksimalne napore da se u BiH postigne dogovor o izbornom zakonu
 
S Draganom Čovićem, koji je bio u posjetu Zagrebu, premijer Plenković razgovarao je o situaciji u Bosni i Hercegovini i o nužnosti izmjena izbornoga zakona. Ukoliko do njih ne dođe, upozorio je premijer, to će biti loše za funkcioniranje Bosne i Hercegovine jer je zakon koji je trenutno na snazi manjkav i ne omogućuje Hrvatima da izaberu svoje legitimne predstavnike.
 
"Mi smo sa svoje strane učinili maksimalne napore da se stvori ozračje u kojem bi se postigao dogovor. Žao nam je što bošnjačke političke stranke, na zadnja dva kruga pregovora održanim u Sarajevu i Neumu, uz posredovanje međunarodne zajednice, nisu pronašle zajednički jezik s hrvatskim političkim strankama i napravile iskorak koji bi obnovio povjerenje, savezništvo i partnerstvo između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji", kazao je premijer Plenković.
 
Ukoliko izbori budu organizirani prema sadašnjem zakonu, Vlada Republike Hrvatske smatra da će to biti loše i za međusobne odnose i za funkcioniranje institucija.
 
"To govorimo kao prijatelj, susjed i partner, netko tko želi pomoći Bosni i Hercegovini, i zalažemo se da tu ipak prevlada razum i da se pronađe rješenje s kojim će i Hrvati biti u potpunosti ravnopravni kao jedan od tri konstitutivna naroda sukladno Ustavu Bosne i Hercegovine", poručio je.
 
U pet godina milijardu eura bespovratnih sredstava za ulaganja u znanost i obrazovanje
 
S bugarskom ministricom vanjskih poslova Teodorom Genchovskom, s kojom se susreo jutros u Zagrebu, premijer Plenković razgovarao je o zajedničkim ambicijama za Schengen, eurozonu i OECD, sigurnosnoj i ekonomskoj suradnji.
 
Uoči početka sjednice Vlade, danas je objavljen vrlo važan javni poziv u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, vrijedan 1,22 milijarde kuna za ulaganje u dječje vrtiće i rano obrazovanje.
 
"Dio ogromnih investicija vrijednih ukupno milijardu eura koje ćemo kroz bespovratna sredstva iz Instrumenta EU iduće generacije u idućih pet godina investirati u predškolsko, osnovnoškolsko, srednjoškolsko i visoko obrazovanja", istaknuo je poručivši kako tako velikih investicija u Hrvatskoj nije bilo godinama. 



Pisane vijesti