Aladrović: Konačnim prijedlogom Zakona o socijanoj skrbi udovoljili smo udrugama

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kazao je da je Vlada konačnim prijedlogom Zakona o socijalnoj skrbi udovoljila udrugama za osobe s invaliditetom, ponajprije u dijelu povećavanja određenih naknada te ukidanjem cenzusa.

Aladrović je nakon sjdenice Vlade kazao da su vladini amandmani na zakon bili zbog usklađivanja s EU regulativom u tehničkom dijelu zakona te sa strane pružanja usluga socijalne skrbi. Dodaje da su regulirali i članak 58. zakona, u dijelu da su povećali osobne invalidnine na 1750 kuna.

"Između dva čitanja Vlada je već povećala određene naknade, uklonila je cenzus. Praktički sve udruge osoba s invaliditetom su to tražile, tome smo udovoljili", kazao je Aladrović.

Naglasio je također da su usvojili i amandmane u dijelu svih pet komorskih zakona te kazni za sve nezakonite pružatelje usluga socijalne skrbi.

"Također reorganizacija sustava će se dogoditi u ovoj godini. Očekujemo da smo postigli jedan dobar i kvalitetan rezultat", istaknuo je Aladrović.

Na pitanje o tome da se još nije riješio zahtjev roditelja njegovatelja, koji uslijed smrti djeteta odmah gube pravo na naknadu, ministar kaže da će ponuditi rješenje kroz Zakon o tržištu rada.

"Odnosno kroz Zavod za zapošljavanje, jer smatramo da je to nešto što je najsličnije naknadama za vrijeme nezaposlenosti i tu ćemo pronaći rješenje i normirati ga zakonski", najavio je ministar.

Na tvrdnje da ugostitelji upozoravaju da ćemo ove godine imati problema s pronalaskom radnika za sezonu, ministar odgovara da već nekoliko godina imamo drastičan rast uvoza radne snage.

"Očekujem da će se taj rast nastaviti, ali istovremeno i uz aktiviranje naše domaće radne snage. Kada pogledamo podatke možemo vidjeti da, u odnosu na 2019. godinu, imamo praktički 70.000 zaposlenih više, 40.000 više nego prošle godine. To je sve pokazatelj trendova da će tržište rada biti izrazito snažno u 2022. godini", kazao je ministar.

Na pitanje putničkih agencija o tome hoće li se produljiti mjere za očuvanje radnih mjesta, Aladrović kaže da će Vlada stati iza svih onih koji osjećaju ekonomske posljedice od koronavirusa te da će sutra definirati detalje mjere.

Po pitanju obiteljskog nasilja u Jagodnjaku u Baranji gdje je 51-godišnjak pred djetetom punio automatsku pušku, prijetio supruzi te je pucao prema kućama i policajcima, Aladrović kaže da se radi o slučaju koji nije bio prijavljen Centru za socijalnu skrb.

"Bilo je pitanje brakorazvodne parnice, ali ne samog predmeta nasilja. Mogu izraziti vlastito žaljenje. Pozivali smo sve koji znaju za nasilje da to prijave, kod ovakvih slučajeva trebamo pomoć građana", poručio je ministar.

O slučaju obiteljskog nasilja u Dugavama, gdje je muškarac svoju ženu i djecu držao taocima te je žena kasnije izjavila da nije dobila pomoć od institucija, ministar kaže da prema njegovim saznanjima Centar za socijalnu skrb nije imao informaciju da je suprug pušten iz zatvora.

"Tu je Centar imao jedno propuštanje informacija. Mi smo odmah poslali inspekciju Ministarstva u sam Centar da provede upravni nadzor po ovom pitanju. U tom konkretnom slučaju je međuresorna suradnja između MUP-a i nas trebala biti kvalitetnija", zaključio je Aladrović.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Josip Aladrović