Aladrović: Nastavljaju se pregovori o covid-dodatku, niži iznosi realniji

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović kazao je da se nastavljaju pregovori s umirovljeničkim udrugama, sindikatom i strankom oko covid-dodatka, dodavši da su realnije isplate nižih iznosa od zatraženih.

"Još uvijek se pregovara i s Maticom, sa Sindikatom i sa Strankom umirovljenika. Mi vjerujemo da ćemo postići dogovor", rekao je novinarima Aladrović uoči užeg kabineta Vlade.

Kazao je da ona prva traženja nisu realna. "Radi se o više od milijardu kuna, to nije realno. Niži iznosi su nešto realniji. Nismo još okončali pregovore, zadržao bih se na tome", dodao je.

Ako do dogovora dođe, rekao je, realno je očekivati isplate dodatka nakon isplata mirovina za treći mjesec i isplate zaostataka za prvi i drugi mjesec. "Pričekajmo još što će pregovaračke strane utvrditi", kaže.

Na pitanje koja je najbolja ponuda države, odnosno koliko je Vlada spremna dati, Aladrović je rekao kako se još raspravlja o formalno-pravnim okolnostima jer taj dodatak nisu ranije poznavali pa se on mora definirati.

"Imamo samo iznose koji su traženi, Vlada još nije izašla sa svojim iznosima. Ako vidimo da postoji formalno-pravna perspektiva, i tek ako vidimo da postoji dovoljno novca u proračunu za to, tada ćemo izaći s ponudom", rekao je.

Izrazio je očekivanje da će kroz pregovore u sljedećih dvadesetak dana o tome puno konkretnije razgovarati.

Ministar je komentirao i odlaske članova HDZ-a na istoku Hrvatske, istaknuvši da su lokalni izbori vrijeme kada se neki, pa i njihovi članovi, žele profilirati jer više ne vide perspektivu u HDZ-u.

"Oni koji ne vide svoju perspektivu su sada odlučili otići. Mi kao snažna organizacija sigurno možemo bez svakog od članova, tako i bez pojedinaca koji su se u Vukovarsko-srijemskoj županiji odlučili za odlazak", smatra Aladrović.

Istaknuo je kako je novi tamošnji predsjednik stranačke organizacije, ujedno i ministar obrane, Mario Banožić napravio pozitivne promjene za koje je siguran da će polučiti odličan rezultat na izborima.

"Očito se neki u tome ne vide", dodao je Aladrović.

Ministar je komentirao i slučaj Damira Juzbašića, ravnatelja Ravnateljstva robnih zaliha, koji je ovih dana izašao iz HDZ-a s 30-ak članova, a na unutarstranačkim izborima u studenome izabran je za predsjednika županjskog HDZ-a. Očekivao je da će stranka podržati njegovu kandidaturu za gradonačelnika Županje, ali je ona, kaže, stala na stranu poraženog kandidata.

"Iznenađenja u politici je sve teže i teže doživjeti, pa tako i izlazak Juzbašića, ali siguran sam da to neće učiniti apsolutno nikakvu štetu ni HDZ u Vukovarsko-srijemskoj županiji, niti HDZ-u u Županji", zaključio je Aladrović.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti | Rad i mirovine | Josip Aladrović