Aladrović o novoj mjeri pomoći gospodarstvu - skraćenom radnom tjednu

Slika /Vijesti/2020/06 lipnja/1 lipnja/TVD2___tema_dana_frame_81244.jpg.688x388_q85_crop_upscale.jpg

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović večeras je u HRT-ovoj Temi dana objasnio mjeru skraćenog radnog tjedna o kojoj će razgovarati sa socijalnim partnerima.
 

Aladrović je naveo da ovaj model za smisao ima očuvanje radnih mjesta, ali i pomoć gospodarstvu, da pomogne poslodavcima da prebrode krizu. Prvi sastanci sa socijalnim partnerima započinju sutra.
 
Država bi za dio neefikasnog radnog vremena, koji poslodavci ne mogu koristiti kako bi stvarali dodatnu vrijednost, sufinancirala plaće radnika, dok bi za ostatak, kad su radnici efikasni i kad poslovna aktivnost ne trpi, trošak i dalje snosili poslodavci.
 
"Modaliteti su različiti od zemlje do zemlje i iskustva su različita. Trenutno, u ovoj krizi, na to su se odlučili Njemačka, Austrija, Španjolska i Slovenija. Sve smo te europske modele proučili i definitivno je da ćemo pronaći nekakav model koji bi bio optimalan za hrvatsko gospodarstvo," rekao je ministar Aladrović.
 
Sindikatima je mjera dobra
 
Novu mjeru pomoći gospodarstvu zasad pozdravljaju svi socijalni partneri, a Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, nazvao ju je dobrom. "Trebamo se što prije dogovoriti kako iskombinirati dosadašnju mjeru, uključiti i nova sredstva i punom parom krenuti u primjenu," dodao je Sever.
 
Izvor: HTV / Vlada
 

Pisane vijesti | Rad i mirovine | Josip Aladrović