Aladrović: Vlada u ponedjeljak daje ponudu sindikatima u štrajku

Slika /Vijesti/2019/10 listopad/31 listopada/Aladrovic-press.jpg

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je da će Vlada u ponedjeljak sjesti za stol sa sindikatima u štrajku i ponuditi im, uz povećanje osnovice za 6,12 posto, i 2 posto povećanja koeficijenata složenosti poslova ako do 30. lipnja sljedeće godine ne dođe do redizajna plaća.

Aladrović se danas nakon sjednice Vlade osvrnuo na dosadašnji tijek pregovora sa sindikatima, koji su najavili da unatoč koalicijskom dogovoru nastavljaju štrajk i ustraju u zahtjevima za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

Najavio je da će Vlada u ponedjeljak sjesti za stol sa sindikatima. „Ponuda Vlade od 6,12 posto povećanja osnovica još uvijek je na stolu, u slučaju da Vlada do 30. lipnja sljedeće godine ne napravi redizajn sustava plaća, razgovarati ćemo o povećanju od dva posto“, izjavio je Aladrović.

„Očekujemo postizanje određene razine dogovora“

Kazao je da je koalicijski dogovor od 2 posto povećanja koeficijenata složenosti poslova u obrazovanju, ako do 30. lipnja Vlada ne izmijeni Uredbu o koeficijentima, kompenzacijska mjera sindikatima.

„U ponedjeljak ćemo taj prijedlog staviti na stol sindikatima i očekujemo postizanje određene razine dogovora“, istaknuo je Aladrović.

Zahtjev sindikata za 6,11 postotnim povećanjem koeficijenata složenosti poslova iduće godine državu bi koštao 476 milijuna kuna, a eventualnih 2 posto nakon 30. lipnja iduće godine iznosilo bi između 170 i 180 milijuna kuna, dodao je.

Razgovori u dobroj vjeri

Aladrović navodi da Vlada pozivom na razgovore i prijedlogom o 2 posto povećanja koeficijenata želi spustiti loptu na zemlju i započeti razgovore u dobroj vjeri, a očekuje da će se sindikati odazvati sastanku.

„Ako ne dođemo do zajedničkog rješenja, Vladi i dalje ostaju na raspolaganju sve mjere koje je dosad imala“, istaknuo je Aladrović.

Na novinarsko pitanje oko zabrane ili neplaćanja štrajka, Aladrović je rekao da u trenutku kada Vlada započinje pregovore sa sindikatima ne želi razgovarati o zabrani štrajka.

Nastavak trenda povećanja minimalne plaće

Vezano za Prijedlog uredbe o visini minimalne plaće, Aladrović je kazao da se nastavlja trend povećanja minimalne plaće, kao i jačanja socijalnog statusa onih koji primaju minimalnu plaću.

„Tu poseban osvrt moramo imati na priređivačku industriju, dakle na proizvodnju kože, tekstila, obuće te drvoprerađivačku industriju“, dodao je.

Govoreći o trendovima kretanja minimalne plaće, ministar je rekao da je– uključujući i porast u 2020. godini – u mandatu ove Vlade minimalna plaća porasla 754 kune, odnosno gotovo 30 posto.

Istaknuo je da se o minimalnoj plaći razgovaralo sa socijalnim partnerima na tehničkim razinama, uvažavajući sve ekonomske indikatore i ekonomska kretanja u recentnom razdoblju.

„Smatramo da je ovo jedan izbalansiran iznos koji će pokazati vrlo jasan smjer ka generalnom povećanju plaća u gospodarstvu“, poručio je Aladrović.

U dogovoru će se s Hrvatskom udrugom poslodavaca te ostalim poslodavcima, izdvojio je, nastojati što kvalitetnije formirati i kompenzacijske mjere kojima će se omogućiti da prijelaz na novi iznos minimalne plaće bude što bezbolniji i jednostavniji.

Izvor: Hina / Vlada



Pisane vijesti | Zdravko Marić