Aladrović za HTV: Idući tjedan razgovori sa socijalnim partnerima o Zakonu o radu

Dobre prognoze S&P-a za hrvatsko gospodarstvo u središnjem Dnevniku HTV-a komentirao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. Za idući je tjedan najavio početak razgovora sa socijalnim partnerima o izmjenama Zakona o radu i Zakona o trgovini.

Prognoze S&P dosta se oslanjaju na europski novac iz proračuna i programa za oporavak EU-a. Hoćemo li imati dovoljno projekata i na vrijeme ih pripremiti?

- Moj odgovor je - da. Imamo i imat ćemo dosta projekata i pripremit ćemo ih na vrijeme. Razlog dobrih prognoza S&P-a je turistička sezona, odnosno bolji rezultati turističke sezone od očekivanih. Ovih 22 milijarde eura je nešto što će nam u budućnosti generirati dobre rezultate što je dovelo do toga da se složimo da će 2022. biti godina kada ćemo dosegnuti razine ekonomskih pokazatelja iz 2019. To znači da u idućem razdoblju imamo niže kamatne stope, jeftiniji novac, dostupnija sredstva financiranja i za gospodarstvo i za građane i to je ono što u cijelom setu ovih elemenata koji su nam se dogodili u posljednjih 6 mjeseci veseli. Očekujemo rast u idućoj godini, rekao je ministar Aladrović.

Turizam nas je na vrhuncu sezone iznenadio, no sada je sezona gotova - nema posezone. Koliko ćemo izgubiti zbog toga i hoće li to utjecati na eventualno pogoršanje prognoza?

- Što se tiče prognoza, ukalkulirano je manje-više sve ono što se dogodilo. Mi smo do sada otprilike 80-85% svoje sezone završili bez obzira na posezonu. Dakle, 7. i 8. mjesec su daleko najsnažniji u našoj turističkoj sezoni. Tako da turistička sezona više ne može imati snažan utjecaj niti u negativnom niti u pozitivnom kontekstu. Ono što je bolje u odnosu na prve prognoze su noćenja - mi smo računali s oko 30%, imamo ih preko 50%. To su dobri signali za budućnost. Zajedno s ove 22 milijarde to nam zaista daje vrlo ambiciju za kretanja našeg gospodarstva u budućnosti, kaže Aladrović. 

Sljedeći tjedan započinjete pregovore sa sindikatima i poslodavcima o zakonu o radu i zakonu o trgovini. Dva poznata zakonska "vruća krumpira". Što će Vlada ponuditi u izmjenama Zakona o radu?

- Pozvali smo socijalne partnere na konzultativne sastanke idući tjedan vezano za ove dvije teme. Prvo Zakon o radu, koji je najznačajniji zakonodavni akt koji kreira budućnost u kontekstu radnih odnosa ali i budućnost u kontekstu ekonomskih kretanja, je nešto o čemu moramo razgovarati i moramo ga osuvremeniti. Pandemija nam je pokazala da je rad od kuće je nešto što možemo više i efikasnije implementirati u naše radno zakonodavstvo, odnosno u našu svakodnevicu, i samim time podizati konkurentnost. Druga tema koju će Vlada sigurno staviti na stol je dopunski, odnosno dodatni rad, dakle oni koji žele raditi više i zaraditi više - to će im biti omogućeno. I naravno tema ugovora na određeno, odnosno neodređeno vrijeme. Činjenica je da smo u samom vrhu EU-a po broju ugovora na određeno vrijeme, a isto tako je činjenica da su uvjeti otkazivanja ugovora na neodređeno vrijeme nefleksibilni. O tome moramo razgovarati s našim socijalnim partnerima. Činjenica je da Zakon o radu dugoročno gledano može unaprijediti naše gospodarstvo, najavio je ministar.   

Što očekujete s druge strane? Poslodavci sigurno neće biti zadovoljni ovim smanjenjem trajanja ugovora na određeno.

- Ja mislim da će biti pozitivniji efekt nego što se formira  u nekakvom javnom mnijenju. Ako smo pri vrhu u EU-u  po broju ugovora na određeno to znači da nešto strukturno nije do kraja u redu. Idemo to promijeniti, idemo razgovarati o tome kako ćemo to promijeniti i što to znači za naše gospodarstvo Sve ove izmjene imaju za cilj konkurentnije hrvatsko gospodarstvo. Ako tako postavimo pravila igre, siguran sam da ćemo naći zajednički jezik, rekao je Aladrović.

Izvor: HRT / Vlada

Pisane vijesti | Josip Aladrović