Aladrović za N1 TV: Prioritet je sačuvati gospodarstvo kroz očuvanje radnih mjesta

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović gostovao je u Dnevniku N1 televizije gdje je najavio mjere koje Vlada pokreće kako bi pomogla sačuvati gospodarstvo pogođeno posljedicama epidemije koronavirusa.

"Sutra pokrećemo zakonske izmjene vezane za ekonomske resore. Aktivno radimo na mjerama kojih je smisao sačuvati radna mjesta i ekonomiju. Jedan od prioriteta je čuvati ekonomiju putem čuvanja radnih mjesta", kazao je Aladrović.
 
Važnost zadržavanja radne snage
 
"Jedna od mjera je da ćemo kroz financiranje stimulirati poslodavce da zadržavaju radnu snagu na način da sufinanciramo u ovom periodu troškove plaće... Moramo biti brzi, direktni i fleksibilni prema poslodavcima jer već imamo najave otkazivanja ugovora o radu u pojedinim sektorima ili već blage otkaze ugovora o radu... Turizam i ugostiteljstvo su najugroženiji sektori, hotelijerstvo, zatim transport.  Očekujemo da bi moglo doći do problema i u sektorima trgovine. Spremni smo na sve izazove i adekvatno ćemo odgovoriti Vladinim mjerama", rekao je Aladrović.
 
"Očekujemo da ćemo tijekom sljedećega tjedna početi provoditi ove mjere", rekao je ministar i opisao kako je to zamišljeno u praksi.
 
"Što se očuvanja radnih mjesta tiče, Hrvatski zavod za zapošljavanje je tijelo koje će aktivno provoditi mjere, poslodavci će se po određenim kriterijima koje ćemo naknadno propisati, a koji su imali problema u poslovanju zbog koronavirusa, javiti u HZZ i oni će im doznačiti određenu količinu novca, idemo s prijedlogom da to bude visina minimalne plaće po zaposleniku".
 
Osniva li se stabilizacijski fond?
 
Na pitanje o tome hoće li doći do osnivanja stabilizacijskog fonda 'teškog' milijardu kuna, ministar je kazao: "To je jedna od ideja. Mi imamo u ovom trenutku preko 80 mjera iz različitih segmenata. Jedna od ideja je i formiranje stabilizacijskog fonda. Ja bih pričekao do sutra, do proglašenja svih mjera, da se sve definira."
 
Upitan da li će ulagatelji biti mirovinski fondovi i može li po posljedično ugroziti mirovine, odgovorio je: "Ne možemo to tako gledati. Kad govorimo o mirovinskim fondovima, oni imaju izdašnu količinu novca kojim raspolažu i apsolutno je isključeno da će se bilo koji dio sustava dovesti do problema".
 
Aladrović je poručio i da je vrlo teško predviđati medicinsko sigurnosni aspekt koronavirusa te da je teško procijeniti kada će nastupiti ekonomska stabilizacija.
 
"Sada je najvažnije sanirati kratkoročne štete i pružiti mogućnosti reprograma kredita, pružanja obrtnih sredstava da poduzetnici sada mogu neometano poslovati. Zatvaranja ugostiteljskih objekata i trgovačkih centara će imati utjecaja, no za konkretne procjene prerano je govoriti, kao i za procjene o recesiji. Od 37 milijardi eura predviđenih u EU fondovima i Hrvatska će dobiti određen dio novca".
 
Aladrović je najavio i pomoć samostalnim umjetnicima o čemu je razgovarao s ministricom Ninom Obuljen Koržinek.
 
"Naći ćemo rješenje za zaštitimo prihode umjetnika, da im ovo vrijeme u koje ne mogu isporučivati usluge saniramo štete kroz mjere ministarstva financija i rada".
 
Izvor: N1 /Vlada
 

Pisane vijesti | Josip Aladrović