Aladrović za N1: Zadovoljni smo odgovornošću velike većina djelatnika u sustavu socijalne skrbi

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović o COVID potvrdama, unaprjeđenje sustava socijalne skrbi i drugim aktualnim temama govorio je za Dnevnika N1 televizije.
 
Osvrnuo se kratko na djelatnike u jednoj ustanovi socijalne skrbi u Splitu koji se drugi dan zaredom ne žele testirati.
 
“Velika većina djelatnika je pokazala odgovornost i to je ono na čemu možemo biti zadovoljni. Ovdje imamo odluku Stožera. Odluka Stožera ima zakonsku snagu. Vrlo su jasna rješenja, odnosno mogućnost. Od toga da se nekoga mora evidentirati da ga nema na radu. U ovom trenutku još uvijek ne bih govorio o otkazima. Siguran sam da ovo možemo na miran način riješiti i na zadovoljstvo njih. Ukoliko tako ne bude, vrlo su jasne opcije”, rekao je ministar.
 
“Mi smo konzultirali i pravne stručnjake koji se bave radnim pravom. Sve opcije koje Zakon o radu predviđa su na stolu”, dodaje.
 
Na konstataciju voditelja da postoje prigovori oko toga što djelatnici u sustavu socijalne skrbi moraju imati COVID potvrde, a ljudi koji dolaze izvana ne moraju, ministar je kazao: “Mi smo išli logikom onoga što nam je najbitnije u ovom trenutku. Svaka korisnička skupina ima svoje specifičnosti. U domovima za starije niti posjeti nisu dozvoljeni bez COVID potvrda”.
 
Akcijski plan bez za unapređenje sustava socijalne skrbi bez ijednog glasa protiv
 
Aladrović je rekao kako je predstavljen Akcijski plan za unapređenje sustava socijalne skrbi.
 
“Taj akcijski plan je izglasan bez ijednog glasa protiv. To je znak da smo postigli iznimno snažan kompromis. Više od milijardu, odnosno milijardu i 200 milijuna kuna izdvajamo u sljedeće godine više nego što smo izdvajali. Najavili smo da ćemo u 2022. donijeti dva Zakona koja trenutno u Hrvatskoj nemamo, a to su Zakon o inkluzivnom dodatku i Zakon o osobnoj asistenciji i smatramo da ćemo na taj način zaokružiti odnosno riješiti sve one najveće izazove s kojima se sustav susreće”, objašnjava.
 
Ističe da su utvrdili da još uvijek postoje kadrovski nedostaci u samom sustavu.
 
“Utvrdili smo da još uvijek postoje kadrovski nedostaci u samom sustavu. Formirat ćemo Hrvatski zavod za socijalni rad, akademiju socijalne skrbi, obiteljski centar odvojiti – zaista veliki zahvati u sustavu i ja sam siguran na kraju krajeva da će to rezultirati poboljšanjem sustava”, kazao je.
 
 Ministar se osvrnuo i na izjavu o Hrvatskoj kao fenomenalnom mjestu za život.
 
“U sljedećoj rečenici sam rekao da uz to što je Hrvatska takva kakva je, da ona može i mora bolje. To je zadatak svih nas i ja se zaista držim svega onoga što sam rekao u tih 50 minuta emisije. Žao mi je što je izvučeno samo tri rečenice, u pravilu tri pogrešne rečenice. Hrvatska kada se gledaju pokazatelji koje najviše volimo gledati o tome kako se kreću plaće, kako se kreće BDP, kakvi su makroekonomski pokazatelji, mislim da se možete sa mnom složiti, zaista pokazuje trend rasta”, govori Aladrović.
 
“Mislim da bi bilo dobro pogledati emisiju i shvatiti kontekst jer određenim prenošenjem onoga što se događalo se dekontekstualiziralo, a to nije dobro”, dodaje.
 
Izvor: N1 / Vlada
 

Pisane vijesti