Aladrović za Novu TV: Sutra kreće isplata mirovina i naknada, planiraju se i dodatne mjere za poduzetnike i zaposlenike

Gostujući u Dnevniku Nove TV, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović poručio je kako je država osigurala da budu isplaćene sve mirovine i socijalne naknade. Isplata započinje ranije, odnosno sutra, i ići će sljedećih dana, a ministar kaže da su u kontaktu s Hrvatskom poštom i poslovnim bankama pa ne očekuju probleme.
 
"Na području koje je pogođeno potresom imamo oko 3800 primatelja zajamčene minimalne naknade. Ona se inače isplaćuje 15. u mjesecu, no sutra započinjemo s isplatom", rekao je ministar te kazao kako se većina tih naknada isplaćuje preko Hrvatske pošte te će poštari dostavljati naknadu, a bit će moguće podignuti je i u poštanskim uredima.
 
Aladrović kaže da planiraju i dodatne mjere jer je, osim stanovništvu, pomoć potrebna i poduzetnicima.
 
"Sutra je sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i sva područja koja su pogođena potresom, odnosno poduzetnici i zaposlenici s tih područja će ući u mjeru od 4000 kuna", rekao je te dodao kako očekuju da će to biti 20.000 zaposlenika što je oko 160 milijuna kuna pomoći za očuvanje radnih mjesta za prva dva mjeseca ove godine. Ministar tvrdi da se ta mjera za to područje može izdržati koliko god to bude potrebno.
 
"Moramo vratiti život na ovo područje. Moramo omogućiti poduzetnicima da rade i zaposlenicima omogućiti da prime svoje plaće", rekao je Aladrović.
 
Jedno od pitanja koje se postavlja je tko će se brinuti o tome da svi kojima treba dobiju topli obrok nakon što kuhari koji volontiraju idući tjedan otiđu s potresom pogođenog područja. Ministar je pojasnio da će njegovo ministarstvo odrediti tko ima pravo na besplatne obroke, a zatim će Crveni križ, Civilna zaštita ili Hrvatska vojska osigurati da obroci dođu do građana kojima su potrebni.
 
Komentirao je i epidemiološku situaciju kao i stroge mjere koje su na snazi te pritom istaknuo važnost osobne odgovornosti.
 
''Uspjeli smo polučiti dobre rezultate, imamo pad broja zaraženih i umrlih, međutim nismo još u situaciji da je realno očekivati relaksaciju mjera.''
 
Naglasio je da je najbitnije da su osigurane mjere za poslodavce i zaposlenike dok su restriktivne  epidemiološke mjere na snazi.
 
Uz to, produžuju se i mjere skraćenog radnog vremena za koje se zalažu sindikati i poslodavci.
 
"Sutra će Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijeti odluku da se mjere skraćenog radnog vremena proširuje dodatno za cijelu ovu godinu", kazao je Aladrović te dodao kako u ovom trenutku ta mjera obuhvaća oko 30.000 radnika.
 
Ministar je kazao i da predlažu da sufinancirano radno vrijeme, koje je dosad bilo 50 posto, bude 90 posto za one koji su najviše pogođeni. "Doslovno da država financira 9 od 10 radnih dana. Nadamo se da će naša industrija što prije izaći iz ove situacije, ali koliko god bude potrebno mi kao država stojimo uz poduzetnike i zaposlenike", rekao je ministar te dodao kako je iz Europske unije osigurano 2,2 milijarde kuna, a to bi trebalo biti adekvatno za prva 3-4 mjeseca, no sve ovisi o epidemiološkoj situaciji.
 
Kazao je i da jednokratna pomoć od 2500 i 3500 kuna  nije namijenjena samo socijalno ugroženima nego svima koji su stradali u potresu te pozvao sve koji imaju oštećene objekte u potresu da se prijave za jednokratnu pomoć. Istaknuo je i da se ne isključuje mogućnost da se takva pomoć ponovi. "Imamo sredstva koja ćemo alocirati za ovu namjenu", zaključio je.
 
Izvor: Nova TV / Vlada

Pisane vijesti | Josip Aladrović