Aladrović za NOVU TV: Zakon o radu želi smanjiti sve oblike prekarnog i neprijavljenog rada

Slika /Vijesti/2021/rujan/23 rujna/VRH_6798.png

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV.

Novi Zakon o radu
 
Ministar je kazao da je procjena da trenutno radi 30 do 40 tisuća platformskih radnika. "Uglavnom rade mlađe generacije.  Ne govorimo samo o studentima. To je novi oblik rada", dodao je.
 
Rekao je da Zakon želi smanjiti sve oblike prekarnog rada i neprijavljeni rad te da niti jedna zemlja to nije uspjela osim Irske. "Mi očekujemo da ćemo biti druga europska zemlja koja će to uspjeti", ustvrdio je Aladrović. Dodao je da je potrebno biti vrlo precizan i oprezan zbog mnoštva tužbi koje su moguće.
 
Zakonom će se regulirati i rad od kuće. Jedan od dijelova je da poslodavac plaća režije zaposlenom.
 
"Prije COVID krize imali smo oko tri posto radnika od kuće. Procjena je bilo na razini EU da 37 posto radnika može obavljati posao od kuće. Želimo benefite usustaviti - da poslodavac i radnik imaju veću razinu zaštite, ali i da se određeni troškovi plaćaju", rekao je ministar.
 
Naglasio je da je jedan od temeljnih ciljeva novog Zakona o radu smanjiti prekarni rad.
 
"Mi u Hrvatskoj imamo 25 posto ugovora na određeno vrijeme i tu smo lideri u EU. Želimo smanjiti taj broj", naveo je.
 
Odlazak u mirovinu
 
Rekao je da je cilj ograničiti broj ugovora, vrijeme trajanja ugovora i kod sklapanja ugovora da poslodavac objasni zašto sklapa ugovor na određeno. Također, povezane tvrtke bit će uključene u taj lanac i "neće biti moguće tako jednostavno prebacivati radnike iz tvrtke u tvrtku."
 
"Kod Zakona je bitno napomenuti da Radna skupina još uvijek radi. Nije ništa sveto pismo, o svemu možemo razgovarati", dodao je.
 
Zakon propisuje odlazak u mirovinu sa 65 godina, a ministar je kazao da moramo biti svjesni da je duži ostanak u radnom svijetu naša realnost, pogotovo u djelatnostima u kojima je to moguće. Dodao je da će odlazak u mirovinu sa 65 godina biti izbor.
 
"I uvoz radne snage je realnost koja se događa za sve djelatnosti koje mi na tržištu rada nemamo", rekao je Aladrović.
 
Vjerujem da socijalni radnici i svi djelatnici u sustavu profesionalno obavljaju svoj posao
 
Upitan je i nalazima u slučaju Severine Vučković proslijeđeni Državnom odvjetništvu.
 
"Mi smo profesionalno odradili i jedan i drugi inspekcijski nadzor i očekujemo da je tu naš dio posla završen. Povećali smo broj upravnih inspektora i inspektora u inspekcijskom nadzoru. U odnosu na prošlu godinu smo u prvih 10 mjeseci napravili četiri puta više inspekcijskih nadzora", kazao je.
 
Pojasnio je da je Hrvatska komora socijalnih radnika mogla mimo Ministarstva sama napraviti stručni nadzor, ali koliko je mu je poznato, oni to nisu učinili.
 
"Mi štitimo interes djeteta, neovisno o kome se radi. Ovdje je javno eksponiran slučaj zbog poznatih roditelja. Ne možemo zatvarati oči pred bilo kojim nepodopštinama u sustavu", naglasio je Aladrović.
 
Izrazio je uvjerenje da socijalni radnici i svi djelatnici u sustavu profesionalno obavljaju svoj posao.
 
"Međutim, Ministarstvu je zadaća svaku pritužbu ispitati. Svaki od tih slučajeva ćemo promotriti i izvršiti nadzor gdje je to potrebno i utvrditi činjenice isključivo poštujući interes djeteta", zaključio je ministar Aladrović.
 
Izvor: Nova TV/Vlada
 


Pisane vijesti | Josip Aladrović