Aladrović za RTL: Ovaj tjedan sastanak sa socijalnim partnerima. Iz očuvanja idemo ka kreiranju radnih mjesta

Slika /Vijesti/2021/kolovoz/24 kolovoza/HN20210820161354.jpg

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u večerašnjem je RTL-u Danas govorio o srpanjskim potporama poslodavcima najavivši razgovor o jesenskim mjerama na sastanku sa socijalnim partnerima ovoga tjedna.

Koliko je dosad stiglo zahtjeva za COVID potpore za kolovoz, a koliko ih očekujete?
"Kada govorimo o posljednjoj tranši zahtjeva, s obzirom da je sutra posljednji dan dokad se trebaju predati i danas brojimo nešto manje od 50 tisuća za 50 tisuća radnih mjesta, a nešto više od devet tisuća zahtjeva mogu se predati do sutra i mi očekujemo da će svi oni poslodavci koji imaju pravo na COVID potpore za mjesec srpanj to i učiniti sutra do kraja dana."
 
Mogu li poduzetnici i najesen računati na potpore?
"Krajem ovog tjedna ćemo održati sastanak sa socijalnim partnerima i tada ćemo definirati sve sektore. Međutim, očekujemo da će to biti značajno uži segment kojima će potpore na ovaj način biti potrebne."
 
Tu govorimo o ugostiteljstvu?
"Govorimo pretežito o ugostiteljstvu i prijevozu. Prelazimo iz očuvanja radnih mjesta u kreiranje radnih mjesta i kombinirat ćemo očuvanje tog jednog uskog segmenta kojima je i dalje potrebna pomoć, ali s druge strane veću količinu novca i sredstava iz državnog proračun, ali iz europskih fondova usmjerit ćemo prema kreiranju novih radnih mjesta.
 
O kolikom broju i kojim novim radnim mjestima se radi?
"Mi smo vlastite ciljeve postavili na razini oko 100 tisuća novih radnih mjesta i siguran sam da ćemo ih u našem mandatu uspjeti ostvariti. Ono što možemo vidjeti proteklih godinu-dvije, vrlo su propulzivna događanja u sektoru graditeljstva, IT i kreativnih industrija. Također, prerađivačka industrija, koja je čitav niz godina bilježila smanjenje, sada bilježi povećanje radnih mjesta."
 
I sami ste rekli da je turistička sezona dobra. Je li vrijeme da se ugostiteljima smanji PDV za piće na 13 posto?
"Sada je teško reći, ali sigurno ćemo tijekom jeseni i o tome razgovarati."
 
Hoće li se potpore vezati samo za one s COVID potvrdom?
"Za mjesec srpanj smo prvi put uveli ta pravila i njih ćemo nastaviti i dalje. Odgovornost svih nas je, između ostalog, i na nepravilnom trošenju sredstava državnog proračuna i poreznih obveznika i na taj način želimo suportirati one koji su najodgovorniji."
 
Slomili ste ruku na humanitarnom nogometnom turniru u Splitu. Kako se snalazite s rukom u gipsu?
"U petak je bila ta nezgoda koja je završila lomom lakta. Nakon četiri dana se snalazim bolje, postoje određene poteškoće, ali sanirat ćemo to. Moramo raditi i biti prisutni na radnom mjestu. Posao sigurno neće trpjeti, a ruka će zacijeliti."
Izvor: RTL / Vlada
 

Pisane vijesti