Aladrović za RTL: Razmatramo da se mjera državnog minimalca produži za još jedan mjesec, ali ne svima

Prvi puta u hrvatskoj povijesti u četvrtak su prosvjedovali poduzetnici. Od vlasti zahtijevaju nastavak mjera za krizu izazvanu epidemijom koronavirusa, ukidanje parafiskalnih nameta, PDV po naplati... Što poduzetnici realno mogu očekivati?

"Što se tiče samih mjera, dugo već komuniciramo što je učinjeno i što ćemo učiniti u budućnosti. Podsjetio bih da smo do sada isplatili tri i pol milijarde kuna samo na ime očuvanja radnih mjesta, pred nama je još mjesec svibanj, možemo očekivati da ćemo još za pola milijuna radnika za svibanj, u lipnju, dovršiti tu mjeru. Čuli smo danas niz zahtjeva, no moramo biti objektivni i reći u kojem obimu ih mi možemo zadovoljiti. Iz konteksta javnih financija ova mjera za očuvanje radnih mjesta je izrazito izdašna. Polučila je dobre rezultate i ono što razmatramo i o čemu razgovaramo je i produženje mjere za šesti mjesec s isplatom u srpnju, no samo za uzak segment najpogođenijih", rekao je ministar rada Josip Aladrović gostujući u RTL-u Danas.
 
Poslodavci najavljuju veliki broj otkaza, je li država na to spremna? "Kad se gleda kako smo prebrodili krizu u segmentu zaposlenosti, odnosno nezaposlenosti, mi možemo biti izrazito zadovoljni. Ono što u sljedećoj fazi možemo očekivati ovisi o tome što će se događati u mjesecu svibnju kada se ekonomija 'otključala'. Vidimo neke izrazito pozitivne pomake, nadamo se da će epidemiološka situacija biti pozitivna te će u tom slučaju ekonomija na neki način odgovoriti pozitivno, ali spremni smo i na mjere za najugroženije. Očekujem da ćemo već do kraja sljedećeg tjedna znati koji je to obujam najugroženijih i kome ćemo pomoći", odgovorio je Aladrović.
 
"Moramo biti svjesni ograničenosti javnih financija i nemamo tu više prostora za pomoć kakva je dosad bila", dodao je Aladrović.
 
Empatija sindikata državnih i javnih službi prema privatnom sektoru
 
Vlada pregovara i sa sindikatima državnih i javnih službi, a nakon današnjeg sastanka dojam je da su blizu dogovora. Aladrović se nada pozitivnom odgovoru sindikata.
 
"Iskazano je obostrano zadovoljstvo kroz ono što smo ponudili i o čemu smo razgovarali. Jasno smo iskomunicirali sindikatima što očekujemo od njih i njihovog članstva. Možemo imati dojam da je pozitivno prihvaćeno, ali nastavak je u srijedu kada očekujem da ćemo okončati pregovore. Radi se o suspenziji određenog povećanja plaća, no kad se, naravno, steknu uvjeti, ta osnovica će rasti od prvog dana sljedeće godine. Otvorili smo neke modele što se tiče samog regresa, čija isplata je nesporna, ali da on bude usmjeren prema domaćoj potrošnji. Vidjet ćemo odgovor sindikata, ali ja se iskreno nadam pozitivnom odgovoru, odnosno sporazumu koji će pokazati da i sindikati državnih i javnih firmi pokazuju određenu razinu empatije prema privatnom sektoru koji je u nešto nepovoljnijoj poziciji", rekao je Aladrović.
 
Ističe da je pozicija pred izbore nezgodan faktor svim stranama u procesu, ali je "siguran da na obje strane postoji odgovornost i da će se konsenzus''.
 
Izvor: RTL / Vlada

Pisane vijesti | Josip Aladrović