Aladrović za RTL: Vladine mjere su podložne promjenama. Svi ćemo na neki način snositi troškove ove krize

U ponoć su počele prijave za Vladine potpore na koje se poslodavci mogu javiti kako bi država njihovim radnicima isplatila minimalac i u ova teška vremena  im olakšala  poslovanje.   Do 14 sati zaprimljeno je oko tri tisuće zahtjeva čime bi 12 tisuća radnika trebalo biti spašeno od otkaza, barem na kratko. 
Tim je povodom ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović večeras gostovao u emisiji RTL Danas.

U prvih 18 sati stiglo je oko 5100 prijava poslodavaca; novac je osiguran

Na pitanje koliko je do ovog trenutka stiglo prijava poslodavaca i koliko će izdvojiti za tu mjeru, ministar je kazao:
"Prema podacima od 18 sati došlo je oko 5100 prijava poslodavaca. To obuhvaća tridesetak tisuća zaposlenih. Vjerujem da će se ostati na projekcijama od 3-4 milijarde kuna. Sredstava ima. Novac za ovu mjeru mora biti omogućen", ustvrdio je.
 
Na pitanje o onima koji su uzeli poticaje za samozapošljavanje na što se ova mjera ne odnosi, Aladrović je odgovorio da je odlučeno tu mjeru na neko vrijeme suspendirati.
"Sve ove gospodarske mjere podložne su promjenama. Naravno da ćemo reagirati na apele. Ažurirat ćemo mjere tijekom tjedna sa željom da pomognemo", poručio je ministar.

Razgovarat ćemo i o drugim mjerama

Upitan o mogućem otpisivanju doprinosa, Aladrović je kazao da moramo ostati sabrani te ponovio da su sve mjere podložne promjenama.
"One su u kratkom roku implementirane, neke mjere se i konzumiraju. Odlučili smo se na odgodu doprinosa i poreza. Od sutra se mogu predavati zahtjevi. Ne odbacujem mogućnost da ćemo razgovarati i o drugim mjerama", ističe ministar. 

Upitan zašto se ne ugledamo na Njemačku koja daje 9000 eura mjesečno, unaprijed za tri mjeseca, na bespovratnoj bazi za tvrtke s do pet zaposlenika, te nešto više za one koje imaju do deset zaposlenika, Aladrović je pojasnio:

Hrvatska je vrhu EU-a po mjerama pomoći gospodarstvu

"Mi smo gledali mjere svih zemalja EU. Postoji nekoliko zemalja koje su usporedive s Hrvatskom. Prva sredstva će biti isplaćena u četvrtak ili petak, da postoji tekuća likvidnost. Naravno da ima zemalja koje su se odlučile ne drugačije mjere. Prema svim podacima koje imamo, mi smo u vrhu Europske unije", poručio je ministar.

Također je kazao da nije točno da nitko ne radi i ne zarađuje niti kune, pa su poduzetnici stoga složni u zahtjevima za otpisom poreza, a ne odgodom plaćanja:
"Ne bih rekao da nitko ne zarađuje. Imamo pozitivnih industrija koje zapošljavaju. Svjesni smo težine situacije. Mi ćemo ažurirati mjere u najkraćem roku ako se provedba ne pokaže povoljnom", kazao je.

Nije donesena odluka o rezanju plaća u javnom sektoru

Dodao je i da nije donesena odluka o rezanju plaća.
Na  pitanje bi li glasao za to da se i njemu sreže plaća na minimalac, ministar Aladrović je odgovorio:
"Ja bih rekao ovako: Moramo držati sabranu glavu. U ovoj krizi ćemo morati sudjelovati svi. Kad kažem svi, onda mislim svi. Siguran sam da ćemo brzo donijeti odluke. Ako govorimo o javnom sektoru, tu ulaze zdravstveni djelatnici, policija...A istovremeno svjedočimo njihovim herojskim djelima. Složit ćete se da nije oportuno njima smanjivati plaće. Mislim da ćemo svi na neki način snositi troškove ove krize", poručio je na kraju Aladrović. 

Pisane vijesti