Austrijsko Predsjedništvo EU pozvalo Republiku Hrvatsku na početak pregovora u poglavlju „Obrazovanje i kultura“

Republika Hrvatska primila je danas pismo austrijskog Predsjedništva EU, kojim se poziva na dostavu pregovaračkog stajališta za poglavlje 26. „Obrazovanje i kultura“.

Republika Hrvatska primila je danas pismo austrijskog Predsjedništva EU, kojim se poziva na dostavu pregovaračkog stajališta za poglavlje 26. „Obrazovanje i kultura“.

Austrijsko Predsjedništvo u pismu izvještava kako je stav svih država članica EU da je Republika Hrvatska odgovarajuće pripremljena za početak pregovora u ovom poglavlju.

Odmah po primitku pisma Republika Hrvatska je svoje pregovaračko stajalište za poglavlje „Obrazovanje i kultura“ dostavila austrijskom Predsjedništvu EU i Glavnom tajništvu Vijeća EU s ciljem daljnje distribucije stajališta kao dokumenta Međuvladine konferencije o pristupanju RH u EU.

Vlada Republike Hrvatske usvaja pregovaračka stajališta u pregovorima o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji za svako pojedino poglavlje pravne stečevine EU, te je pregovaračko stajalište za poglavlje „Obrazovanje i kultura“ drugo po redu koje je Vlada RH usvojila i proslijedila austrijskom Predsjedništvu EU i Glavnom tajništvu Vijeća EU u dosadašnjem tijeku pregovora o pristupanju.

Politika i aktivnosti Republike Hrvatske na području obrazovanja i kulture u skladu su s pravnom stečevinom, te ciljevima, smjernicama i prioritetima EU.

Republika Hrvatska spremna je sudjelovati u programima Zajednice, te će nastaviti jačati administrativne i provedbene sposobnosti u ovom području. Na području kulture, RH će nastaviti isticati zajedničko europsko kulturno naslijeđe, istovremeno promičući kulturnu raznolikost u EU.

Republika Hrvatska u pregovaračkom stajalištu za poglavlje 26. „Obrazovanje i kultura“ ne traži trajna izuzeća niti prijelazna razdoblja za provedbu pravne stečevine EU obuhvaćene ovim poglavljem.



Pisane vijesti