Bačić na Banovini: Tijekom dana u e-savjetovanju novi Zakon o obnovi. U idućih 15 dana plan stambenog zbrinjavanja

Slika /Vijesti/2023/Siječanj/24 siječnja/HN20230124888953.JPG

U javno savjetovanje će tijekom dana biti upućen prijedlog novog Zakona o obnovi, a resorni ministar Branko Bačić u utorak je u Petrinji najavio da će, kad zakon dođe na Vladu, biti predstavljen i plan stambenog zbrinjavanja građana smještenih u kontejnerima.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine najavio je to u izjavi novinarima nakon sjednice Stožera civilne zaštite, posvećene uklanjanju posljedica katastrofe uzrokovane potresom u toj i susjednim županijama, a prije obilaska od potresa stradalog područja u Sisačko- moslavačkoj županiji, prvi put nakon što je preuzeo ministarsku dužnost.
 
Obveza nam je proces ubrzati, a novac utrošiti
 
Na sastanku je, rekao je, članove Stožera upoznao s planom aktivnosti Ministarstva na ubrzanju obnove odnosno prioritetima usmjerenima k ubrzanju cjelokupnog procesa obnove.
 
Jedan je od prioriteta što veća iskorištenost 1,3 milijarde eura koje je Hrvatska dobila iz Fonda solidarnosti EU za obnovu javne, komunalne i prometne infrastrukture te obnovu javnih zgrada, a koju Hrvatska "treba utrošiti" do 30. lipnja.
 
"Moja je obveza, kolega ministara i ostalih čelnika tijela koji su zaduženi za provedbu projekata Fonda solidarnosti da cjelokupni taj proces ubrzamo i sredstva utrošimo. Stoga sam i danas iskoristio prigodu da pozovem sve kolege i suradnike da idućih dana projekt po projekt, ugovor po ugovor, pročešljamo, utvrdimo dinamiku te istu ubrzamo kako bismo to realizirali", rekao je.
 
Prioritet je i zbrinjavanje svih sugrađana koji se nalaze u mobilnim stambenim jedinicama (kontejnerima), a Bačić je istaknuo da je plan do 1. studenoga, za sve njih osigurati "prikladan smještaj" i to kroz "sedam vidova stambenog zbrinjavanja".
 
U idućih 15 dana bit će napravljen i plan stambenog zbrinjavanja koji će biti predstavljen javnosti kada na sjednici Vlade bude predstavljen i prijedlog novog Zakona o obnovi. Taj će plan sadržavati, naveo je Bačić, nositelje, rokove kao i adrese svih mobilnih stambenih jedinica te status njihovog budućeg stambenog zbrinjavanja.
 
Novi prijedlog Zakona o obnovi, koji će danas biti upućen u e-savjetovanje, napravljen je zbog toga što se objedinjavaju svi nositelji procesa obnove pod okvir Ministarstva: Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije te Središnji državni ureda za obnovu  i stambeno zbrinjavanje.
 
"Naš je cilj da u hitnoj proceduri taj zakon bude najkasnije 15. veljače raspravljen u Hrvatskome saboru, a onda i usvojen", rekao je Bačić te naglasio da će se njime smanjiti broj sudionika u procesu obnove, kao i dokumentacija potrebna za provedbu same obnove, za 40 posto u odnosu na sadašnje stanje.
 
Nema čarobnog štapića, potrebno puno posla, dobre volje i suradnje svih sudionika u procesu
 
"Rekao sam na Stožeru, nema čarobnog štapića, nema jednostavnog rješenja, za to je potrebno jako jako puno posla, a prije svega jako, jako, puno dobre volje i suradnje svih sudionika u tom procesu. I od nas u središnjim tijelima vlasti, županijama, gradovima i općinama, ali i svih projektanata, svih izvođača. Pozivam sve na nužnu dozu ozbiljnosti u ovom poslu", poručio je.
 
Svjestan je, kaže, da je prošlo gotovo tri godine od potresa u Zagrebu te više od dvije godine od petrinjskog potresa, kao i da neće biti jednostavno te naglasio da će cjelokupna javnost moći temeljem plana koji će predstaviti svakodnevno moći kontrolirati učinjeno.
 
Plan je iznimno zahtjevan i svjestan sam da neće biti jednostavno do kraja listopada realizirati 2 208 različitih vrsta stambenih jedinica i osigurati ih za 4 500 građana, dodao je.
 
Sutra će se, najavio je, sastati i sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem vezano uz obnovu u Zagrebu, a idući tjedan sa županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom.

Pisane vijesti