Bačić: Ubrzava se rješavanje strateških projekata u Osječko-baranjskoj županiji

Slika /Vijesti/2023/Rujan/15 rujna/Bačić 9.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je u Osijeku da će se za Osječko-baranjsku županiju ubrzati rješavanje strateških i kapitalnih projekata, kako što je izgradnja novog osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC).

Strateški je prioritet ishođenje lokacijske dozvola za izgradnju novog osječkog KBC-a do kraja godine, a pretpostavka tome je ubrzano rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, kako bi se nakon toga mogla ishoditi građevinska dozvola, kazao je ministar Bačić nakon sastanka sa županom Ivanom Anušićem. 

"U tom smislu smo razgovarali o proceduri prenošenja vlasništva zemljišta osječkog Poljoprivrednog instituta na državu, a onda na osječki KBC, i ta je procedura dogovorena. Već idući tjedan predložio sam sastanak sa županom te ministrom rada i mirovinskog sustava Marinom Piletićem, kako bi smo ubrzavali rješavanje jednog manjeg segmenta te površine namijenjene za KBC, a kojim upravlja to Ministarstvo", pojasnio je.

Naglasio je da je za sjednicu Vlade pripremljena odluka, kojom će se regulirati zamjena zemljišta između Republike Hrvatske i osječkog Poljoprivrednog instituta, kako bi se ubrzao taj dio projekta.

Govoreći o projektu izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom, Bačić je rekao da je za ishođenje potrebne dokumentacije potrebno  riješiti četiri lokacije za pretovarne stanice, koje se nalaze na zemljištu u državnom vlasništvu.

Uvjeren je da će u dogovoru s resornom Upravom za upravljanje imovnom u vlasništvu RH, to riješiti u najskorijem vremenu, kako bi i taj centar mogao ishoditi lokacijsku i građevinsku dozvolu, a onda izraditi i sam projekt.

Postignut dogovor o prijenosu zemljišta za gradnju novog osječkog KBC-a

Osječko-baranjski župan Anušić rekao je kako je s osječkim Poljoprivrednim institutom postignut dogovor o prijenosu zemljišta, na kojem se treba graditi novi osječki KBC, na ovu zdravstvenu ustanovu.

U tom imovinsko-pravnom odnosu kojeg rješavamo, zemljište kojim će se obeštetiti Poljoprivredni institut je darovala država, i to će se uskoro naći na sjednici Vlade, gdje će se donijeti konkretna odluka, dodao je Anušić.

Paketom mjera Vlada pokazala socijalnu osjetljivost

Na upit novinara Bačić komentirao novi Vladin paket antiinflacijskih mjera istaknuvši kako je tim mjerama Vlada pokazala socijalnu osjetljivost i to je iznimno veliko izdvajanje iz državnog proračuna.

Bačić u Belom Manastiru na obilježavanju završetka višestambene zgrade za obitelji u potrebi

Tijekom posjeta Osijeka potpredsjednik Vlade ministar Bačić sastat će se s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem.

Potom će u Belom Manastiru nazočiti svečanosti obilježavanja završetka gradnje višestambene zgrade u svrhu stambenog zbrinjavanja obitelji u potrebi, i dodijeliti ključeve prvih osam stanova.

Riječ je o projektu pokrenutom na inicijativu Gradske uprave u Belom Manastiru, koja je darovala građevinsko zemljište, a radovi su vrijedni 2,9 milijuna eura, s PDV-om.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti