Banožić: Hrvatska u Ukrajinu šalje pješačko oružje dovoljno za četiri brigade

Slika /Vijesti/2022/02 veljača/28 veljače/VRH_7808 (2).jpg

Hrvatska će, na zahtjev Ukrajine, poslati toj zemlji pješačko oružje i zaštitnu opremu u količinama dovoljnima za opremanje četiri brigade, izjavio je ministar obrane Mario Banožić u ponedjeljak.

"Prije svega govorimo o puškostrojnicama i strojnicama u kalibru koji je ukrajinska strana zatražila", rekao je Banožić novinarima nakon sjednice Vlade o slanju vojne pomoći Ukrajini. 
 
Dodao je kako mu je drago da Ministarstvo obrane i Glavni stožer mogu, unatoč skromnim uvjetima, pomoći ukrajinskoj strani zaštitnom vojnom opremom i pješačkim naoružanjem, u vrijednosti od 124 milijuna kuna.
 
Odluka o sudjelovanju hrvatskih vojnika u NATO snagama
 
Nakon odluke o slanju najviše deset vojnika u snage za brzi odgovor NATO-a, ovaj tjedan, kaže Banožić, bit će donesena još jedna odluka o sudjelovanju hrvatskih vojnika u tim snagama.
 
"Oni u ovom trenutku ostaju u Hrvatskoj, ali po uputi zapovjednika Združenih snaga, mogu biti upućeni u drugu članicu NATO-a, nikako izvan nje. Težimo da to bude što bliže kući", rekao je ministar.
 
O koliko je vojnika riječ, Banožić nije htio govoriti rekavši samo da će to uskoro biti objavljena javnosti.
 
Prati se stanje u regiji
 

Pojasnio je i proceduru - da se odluke najprije donose na Vladi te onda, uz potrebne suglasnosti predsjednika RH, idu prema Saboru.
 
"Nakon toga temeljem naredbe upućuju se tamo gdje budu deklarirane snage", rekao je Banožić.
 
Dodao je da se prati i stanje u regiji te se, s obzirom na obavještajne podatke, podiže stupanj zaštite prije svega vojnih objekata.
 
"Na takav način se pripremamo za bilo koji izazov", poručio je. 
 
Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti