Banožić i Medved na 28. hodočašću Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u Mariji Bistrici

U Mariji Bistrici održano je 28. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja kojem su nazočili ministri branitelja Tomo Medved te obrane Mario Banožić. 

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u nedjelju u Mariji Bistrici da su sve četiri zemlje koje su predale ponudu za nabavu aviona za njih zasad jednake, te da prije financijskog djela još puno pitanja treba riješiti sa stručne strane.

Banožić je rekao da stručne skupine proučavaju detalje iz ponuda koje se ne odnose samo na nabavu višenamjenskih borbenih aviona nego i na sustav naoružanja i simulatora kao i daljnju obuku pilota i tehničara.

Zbog toga, zaključio je, postoji puno pitanja koje prvo treba riješiti sa stručne strane, a nakon toga ide financijski dio, a onda tek vanjska diplomacija.

Nedavnu izjavu predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića da je državni tajnik SAD-a Mike Pompeo u nedavni posjet Hrvatskoj došao da bi nam "probao uvaliti američke avione", Banožić nije želio komentirati.

12. prosinca rok za odluku o ponudi za kupnju aviona

Banožić je sredinom rujna izjavio da je 12. prosinca rok Međuresornom povjerenstvu da odluči koju će ponudu za nabavu borbenih aviona predložiti za odabir.

Potvrdio je tada i da najbolja ponuda ne mora biti i konačna jer će, rekao je, Međuresorno povjerenstvo razgovarati sa svakim ponuditeljem i postoje razni elementi koji će odlučiti o konačnoj odluci, kao što su eventualni broj simulatora, paket naoružanja, obuka pilota, otplatni plan i suradnja među državama, a očekuje da će ponuditelji u razgovorima i "smanjiti" iznos ponude.

Hrvatska nabavlja 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude. SAD nude novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

Hodočašće uz pridržavanje epidemioloških mjera

U Mariji Bistrici održano je 28. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja kojem su nazočili ministri branitelja Tomo Medved te obrane Mario Banožić, koji je podsjetio da su hrvatski vojnici obranili kršćanski identitet i kulturu ovih prostora.

Uz hrvatske branitelje te pripadnike Hrvatske vojske, policije, civilne zaštite i vatrogasaca, hodočašću su nazočili ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika i vrhovnog zapovjednika
Oružanih snaga Dragan Lozančić, izaslanik premijera Tomo Medved i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj.

Hodočašće je, uz pridržavanje epidemioloških mjera i mani broj hodočasnika, održano u organizaciji Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj u nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici, a započelo je pobožnošću Križnog puta na Bistričkoj kalvariji.

Banožić je tom prigodom podsjetio da su hrvatski vojnici kroz cijelu povijest bili ti koji su branili i obranili kršćanski identitet i kulturu ovih prostora, a nerijetko i cijele Europe.

Medved je rekao da Majku Božju mole da im podari snage i mudrosti, a poglavito da nas oslobodi od pandemije koronavirusa.

Medved najavio zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata

"Ovakav događaj zato predstavlja nedjeljiv dio identiteta i tradicije hrvatskog vojnika i hrvatskog naroda. Ponosan sam što i u ovo naše vrijeme Hrvatska vojska svojim primjerom potvrđuje tu nedjeljivu vezu našeg hrvatskog naroda i naše Gospe", rekao je Banožić.

Istaknuo je da Hrvatska vojska treba raditi na svojoj duhovnoj komponenti koju je nosila kroz Domovinski rat ali i kroz razvoj Republike Hrvatske.

Ministar Medved govorio je o Zakonu o hrvatskim braniteljima te najavio mogućnost ostvarivanja statusa civilnih žrtava rata.

"Nakon što smo donijeli zakon o hrvatskim braniteljima, prvi puta smo donijeli zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu. Preostaje nam do kraja godine donošenje zakona o civilnim žrtvama. Nakon toliko godina obitelji civilnih žrtvama dobit će  mogućnost ostvarivanja svoga statusa," rekao je Medved.

Molitve za prestanak pandemije koronavirusa

Zapovjednik hodočašća, brigadni general Perica Turalija istaknuo je da za pripadnike vojske, policije i branitelja dolazak na hodočašće predstavlja važan trenutak, prije svega kako bi se prisjetili svih prijatelja stradalih u ratu, ali i podijelili iskustava nakon rata i družili se u Mariji Bistrici.

Misu u crkvi na otvorenom Blaženog Alojzija Stepinca predvodio je vojni ordinarij u Hrvatskoj mons. Jure Bogdan koji je u propovijedi podsjetio da je mjesec listopad posvećen Gospi te kako je današnji dan prigoda da se sve misli i molitve predaju u ruke Nebeske Majke, posebno molitve za umnažanje vjere i prestanka pandemije koronavirusa.
 
Izvor: Vlada / Hina
 

Pisane vijesti