Banožić i Medved zahvalili pripadnicima 3. gardijske brigade Kune na iznimnom doprinosu u stvaranju hrvatske države

Slika /Vijesti/2023/Rujan/15 rujna/Banožić i Medved Đakovo.jpg

Đakovo danas obilježava 32. obljetnicu oslobođenja vojnih objekata na početku Domovinskog rata, a u vojarni 3. gardijske brigade Kune otkriveno je Spomen obilježje Željku Trbari, pripadniku 2. pješačke bojne 3. GBR Kune, prvom poginulom i još 24-orici poginulih pripadnike brigade.

Trodnevna akcija oslobađanja vojnih objekata u Đakovu od Jugoslavenske vojske počela je 15. rujna 1991., a Spomen-obilježje otkrili su Jelka Trbara, majka Željka Trbare, prvog poginulog prilikom oslobađanja vojnih objekata, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić.

Inicijator postavljanja Spomen-obilježja je Udruga veterana 3. GBR Kune Đakovo čiji je predsjednik Mario Petrak uputio pozdravne riječi i nazočnim obiteljima poginulih branitelja, predstavnicima Osječko-baranjske županije, Grada Đakova, HV-a, MUP-a, Đakovačko-osječke nadbiskupije i dr.
Ministar Banožić zahvalio je pripadnicima 3. GBR na iznimnom doprinosu u stvaranju hrvatske države.

"Kao ministru obrane iznimna mi je čast što imam priliku, zajedno s hrvatskim braniteljima, stvarati modernu Hrvatsku vojsku čija moć leži u neprocjenjivom znanju i iskustvu branitelja u Domovinskom ratu. Upravo su prve korake u stvaranju modernih hrvatskih vojnih snaga učinili naši branitelji", rekao je.

Vlada od početka prepoznala važnost ulaganja u obranu, najvažniji je hrvatski vojnik

Ova Vlada, istaknuo je ministar obrane, od početka je prepoznala važnost ulaganja u obranu i ponosni smo što provodimo povijesne projekte modernizacije i opremanja HV-a; nabavljamo dodatnih 30 vozila Patria, jedan od značajnih projekata je i nabava protuoklopno vođenih raketa sustava Spike dalekog dometa koji je integriran na borbeno vozilo Patria. "Tu je i modernizacija radarskog sustava F517, nadogradnja borbenog komunikacijskog sustava HRZ-a", rekao je.

Podsjetio je i na ulaganja u opremu zapovjedništva specijalnih snaga, uvođenje višenamjenskog borbenog aviona Rafale, nabavu dodatnih helikoptera Black Hawk, početak opremanja Kopnene vojske borbenim vozilima Bradley i dr.
No, u cijeloj priči najvažniji je čovjek, hrvatski vojnik, poručio je Banožić.

S jučerašnjim danom, dodao je, na snagu su stupile dvije dodatne odluke kojima su propisani novi iznosi naknade za posebne oblike rada u službi – terenski uvjeti, stražarska služba i dežurstvo, kao i novi iznosi naknade za stanovanje.

Medved: Svatko od imena na Spomen-obilježju podsjeća na žrtvu koju smo kao narod podnijeli

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Medved naglasio je kako je 370 poginulih Kuna živote položilo za slobodu Hrvatske od krajnjeg istoka do njezinog juga.

"Svatko od ovih imena na Spomen-obilježju podsjeća nas na žrtvu koju smo kao narod podnijeli u Domovinskom ratu; podsjeća koliko je skupo plaćena sloboda, i na današnji dan kada je prije 32 godine hrabri puk Đakova i naše Slavonije zaustavio boravak agresorske vojske ovdje u Đakovu, kada su stvoreni preduvjeti za nastavak obrane i Vukovara, Nuštra, Vinkovaca, Osijeka, Broda, Gradiše i dr.", rekao je ministar Medved.

"Bili ste ovdje kada je trebalo i na tome vam hvala. Na poziv našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana preuzeli ste svoju ulogu i na najčasniji način dali svoj doprinos da bi Republika Hrvatska danas bila ono što jest", poručio je hrvatskim braniteljima, pripadnicima 3. gardijske brigade Kune.
Dodao je kako svega što je Hrvatska danas ostvarila ne bi bilo da nije bilo hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja, mudrog zapovijedanja ratnih zapovjednika i mudrog vođenja i smjernica predsjednika Tuđmana.

To je sinergija i zajedništvo koje moramo uvijek naglašavati, poručio je Medved.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti