Banožić: Incident pokazao spremnost obavljanja zadaće unatoč stanju opreme

Ministar obrane Mario Banožić kazao je da su na svu sreću obojica pilota pronađena živa, a incident je pokazao spremnost Hrvatske vojske da uspješno obavlja svoje zadaće unatoč izazovnim trenucima i stanju opreme.

Nažalost imali smo danas incident prilikom redovne obuke, prije svega želim izraziti žaljenje članovima obitelji koji su danas pretrpjeli strah i stres, na svu sreću piloti su pronađeni živi, oni su na pregledu s liječnicima i nadam se da će biti sve u redu, rekao je Banožić na konferenciji za novinare u vojarni „Pukovnik Marko Živković“.

Zahvalio je svim pripadnicima Hrvatske vojske, policije, vojne policije, HGSS-a, vatrogasaca, lovaca i svih koji su se u prvim trenucima uključili u potragu za drugim pilotom i tako doprinijeli da ga pronađu prije mraka.

Jedan pilot ima određene tjelesne ozljede i uskoro se očekuje izvješće o njegovom zdravstvenom stanju.

Ovo je još jedan od trenutaka koji potvrđuje da i dalje trebamo ulagati u Hrvatsko vojno zrakoplovstvo, prije svega u avione četvrte plus generacije, ljude i tehničare, poručio je ministar.

Incident, po njegovim riječima, pokazuje spremnost Hrvatske vojske da uspješno obavlja svoje zadaće unatoč izazovnim trenucima i stanju opreme.

Istraga će, dodao je, biti nastavljena sutra i nada se da će se utvrditi što se dogodilo u tehničkom smislu. 

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj rekao je da je tijekom redovne vježbovne aktivnosti pao avion i da su sve procedure odrađene propisno, poštivale su se mjere sigurnost.

To još jednom pokazuje koliko je odluka o nabavi aviona bila opravdana, kazao je. 

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) brigadni general Michael Križanec iznio je detalje samog događaja, istaknuvši iskustvo oba pilota, a zahvalio je i građanima šireg područja Voćina koji su spremno uskočili u pomoć pilotima, kao i kolegama iz američkog, mađarskog i francuskog  ratnog zrakoplovstva koji su ponudili pomoć i izrazili podršku.

Naglasio je i da zbog današnje nesreće neće biti prizemljeni svi MIG-ovi.

U trenucima potrage za pilotima oporba se bavila sitnom politikom

Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar Banožić je na oporbene zahtjeve da podnese ostavku odgovorio porukom - kako su se oporbeni saborski zastupnici u trenucima potrage za pilotima "bavili sitnom politikom".

"Na taj način oni su rekli više o sebi nego o meni ili o resoru kojem sam trenutno na čelu; neka to tako ostane", dodao je.

"Da ste bili prisutni u trenutku kad je pilot rekao 'ja ću ponovno letjeti', ne bi više imali volju odgovarati na ovakve prizemne tehnike, manipulacije, nečijim ostavkama Toliko od mene", rekao je Banožić.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Mario Banožić