Banožić: Izmjene Zakona o obrani ne ulaze u ustavne ovlasti Predsjednika Hrvatske

Ministar obrane Mario Banožić  poručio je kako se najavljenim izmjenama Zakona o obrani ne ulazi u ustavne ovlasti niti u izmjene ustavnih ovlasti Predsjednika Republike Hrvatske.

''Najavljenim izmjenama pojašnjavamo članke zakona koji su ostali nedorečeni i koji se danas koriste u cilju guranja vojske na naslovnicama. Ja to želim maknuti, a isto tako i jačati pojedine pozicije zakona da ulaganja u vojsku budu još izdašnija'', kazao je Banožić.

Ministar je dodao da su mnogi pokušali iskoristiti Hrvatsku vojsku u dnevno-političke svrhe u posljednjih godinu dana te da su upravo zakoni i modernizacija potrebni vojsci. ''Radimo na zakonu koji se pripremaju i bruse na Vladi i nadam se da će biti izglasani'', rekao je.

Otok primjer kako osmišljeni razvojni projekti donose pozitivne iskorake

Ministar obrane Mario Banožić, kao izaslanik predsjednika Vlade, sudjelovao je danas na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća kojom je obilježen Dan Grada Otoka, poručivši da je Otok primjer kako osmišljeni razvojni projekti na lokalnoj razini donose pozitivne iskorake.

Ministar Banožić čestitao je svim stanovnicima Dan grada istaknuvši kako je Otok najmlađi grad u Republici Hrvatskoj ali i jedna uspješna priča.

„Grad Otok je primjer kako osmišljeni razvojni projekti na lokalnoj razini donose pozitivne iskorake. To je sredina koja je uspješna u povlačenju sredstava iz Europskih fondova, ali je i pojačana kontinuiranim aktivnostima Vlade Republike Hrvatske u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“, rekao je ministar Banožić, a navodi se u priopćenju MORH-a.

Istaknuo je kako je ova Vlada strateškim pristupom od 2016. godine s nacionalne razine slagala kockice radi ostvarenja četiri cilja - Pelješki most, eurozona, Schengen i obrana i sigurnost za odvraćanje. 

Na takav se način stvara sigurna klima, klima za investicije, klima koja će sutra pridonijeti gospodarstvu, projektima i razvoju. Siguran sam da ćemo uz pomoć Vlade i dalje vidjeti perspektivu iz povlačenja sredstava EU, kazao je ministar Banožić.

Teška pješačka bojna opremit će se Bradleyima
 
Ministar Banožić posjetio je i Gardijsko oklopno-mehaniziranu brigadu (GOMBR) u vinkovačkoj vojarni 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi“. Tom prigodom istaknuo je kako će se teška pješačka bojna opremiti Bradleyima koje će održavati tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila.
 
''U GOMBR-i ćemo provesti preustroj i opremanje jedne mehanizirane bojne u tešku pješačku bojnu koja će biti u sastavu srednje pješačke brigade'', precizirao je Banožić.
 
Ministar je podsjetio da je Vlada početkom ove godine donijela odluku o prihvaćanju ponude za donaciju 89 vozila Bradley i za dovođenje 62 vozila u operativno stanje i isporuku paketa opreme i usluga za 62 vozila te je dodao kako će se u prvom razdoblju Dugoročnog plana razvoja (DPR) teška pješačka bojna opremiti Bradleyima u čije će se održavanje uključiti tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila.
 
''U novom DPR-u prioritet nam je ulaganje u vojarne u kojima boravite i radite. Od početka mandata ove Vlade fokus rada u Hrvatskoj vojsci je na čovjeku i zato konstantno radimo na poboljšanju uvjeta života i rada i materijalnih prava vojnika'', rekao je.
 
Banožić je spomenuo operaciju potpore miru KFOR na Kosovu u kojoj se u idućem kontingentu očekuje sudjelovanje pripadnika iz postrojbi GOMBR-e, kao i u aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u Mađarskoj s do 70 pripadnika.
 
Vojnik je središte obrambenog sustava
 
Ministar je istaknuo da je vojnik središte obrambenog sustava te kako je nedavno u djelatnu vojnu službu primljeno 200 vojnika.
 
''Prvi put smo kod ovoga prijma raspisali natječaj po mjestu službe kako bi omogućili vojnicima raspored bliže njihovim prebivalištima'', dodao je.
 
DPR Oružanih snaga RH je temeljni strateški dokument kojim se utvrđuje projekcija razvoja sposobnosti Hrvatske vojske do 2034. godine, a koji će se uskoro uputiti u proceduru kao i Strategija obrane RH. Uz opremanje borbenim vozilima pješaštva Bradley, predviđena je nabava i opremanje borbenih oklopnih vozila Patria.
 
''Za Hrvatsku kopnenu vojsku provest će se nabava sustava protuzračne obrane kratkog dometa, a nakon toga i srednjeg dometa'', istaknuo je Banožić.
 
Uz ministra Banožića, radnom posjetu nazočili su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, glavni savjetnik general-bojnik Željko Živanović i savjetnik ministra obrane za vojna pitanja brigadni general Perica Turalija. 
 
Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Mario Banožić