Banožić najavio povećanje stipendija kadetima Hrvatskog vojnog učilišta


Ministar obrane Mario Banožić najavio je u ponedjeljak da će uskoro biti povećan iznos mjesečne stipendije kadeta Hrvatskog vojnog učilišta, kao poticaj za njihovo dodatno usavršavanje, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Hrvatski vojnik u središtu je obrambenog sustava, rekao je Banožić u sklopu predavanja na HVU "Dr. Franjo Tuđman" te istaknuo da je MORH svjestan vrijednosti svakog kadeta, ali i činjenice da je tržište rada sve veće.

Upravo zato za budućnost treba osigurati radna mjesta koja će pratiti društvene trendove i tehnologiju, istaknuo je ministar Banožić i najavio povećanje stipendija.

"Zahvaljujući izmjenama Pravilnika o načinu i uvjetima sklapanja ugovora o kadetskoj službi i ugovora o stipendiranju, koji će uskoro biti upućen u e-savjetovanje, kadetima ćemo povećati iznos mjesečne stipendije, kako bi to bio još jedan od poticaja za dodatno usavršavanje", poručio je.

Nakon povećanja stipendija kadeti prve godine dobivat će 150 eura mjesečno, kadeti druge godine 200 eura, kadeti treće godine 250 eura, kadeti četvrte godine 300 eura, a kadeti posljednje godine 400 eura mjesečne stipendije. Uz stipendije osigurani su im smještaj i prehrana unutar kampusa HVU-a.

Još više ulaganja u istraživanje i razvoj

U kontekstu nastojanja da Oružane snage RH budu još modernija vojna sila, država ulaže u pripadnike, opremu i infrastrukturu Hrvatske vojske, vodeći se potrebama nacionalne obrane i uvažavajući činjenicu da je Hrvatska članica NATO-a.

Banožić je istaknuo da se proračun MORH-a posljednjih godina kontinuirano povećava, što je omogućilo brojne akvizicije, od kojih su najznačajnije višenamjenski borbeni avion Rafale, helikopteri Black Hawk i borbena vozila pješaštva Bradley.

Najavio je i postupno povećavanje izdvajanja za istraživanje i razvoj, gdje postoji veliki potencijal za našu obrambenu industriju i znanstveno-istraživačku zajednicu, a obišao je i radove na kongresnom centru HHVU-a, koji je u izgradnji.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Mario Banožić