Banožić: Nije riječ o sukobu, nego o mom inzistiranju da se ne smije raditi suprotno Zakonu o obrani

Nakon održane sjednice Vijeća za obranu, a potom i sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, ministar obrane Mario Banožić, za HTV-ov Dnevnik, odgovara na tvrdnje predsjednika Republike da se nedovoljno ulaže u vojsku.

"Jučer smo imali pripremni sastanak za današnju sjednicu Vijeća za obranu gdje smo razgovarali s relevantnim osobama koje mogu govoriti o stanju u Hrvatskoj vojsci, o tome kako se vojska treba razvijati. Donijeli smo zaključke, koji su danas prezentirani, a prije svega su se odnosili na projekte koji su bili poznati u Hrvatskoj vojsci već više od 20 godina. Bili su manifestirani kroz planove razvoja koji se u mnogo slučajeva nisu realizirali, odnosno realizirali su se projekti koji nisu bili u tim planovima", rekao je Banožić.
 
"Kao ministar obrane kad sam došao prva od tema su bila daljnja ulaganja i modernizacija. Prvo što sam detektirao kao problem su strateški dokumenti. O tome najbolje govori činjenica da imate strategiju vojne obrane još iz 2002. i vojnu strategiju iz 2003., to su dokumenti koji trebaju pratiti razvoj vojske", dodao je.
 
Banožić je rekao da su detektirali prioritete temeljem kojih će se dalje ulagati. Naglasio je kako u tome imaju podršku premijera i Vlade.
 
"Što je vidljivo iz samog proračuna koji se bitno unaprijedio u odnosu na referentno razdoblje koje Milanović ne voli spominjati, kada je on bio premijer i kada su najniža sredstva ulagana u vojsku", dodao je.
 
Banožić je rekao da će se ulagati u opremanje infrastrukture što prije svega služi za unapređenje razvoja hrvatskog vojnika. Istaknuo je i ulaganja u druge grane -  u hrvatsko ratno zrakoplovstvo u vidu nabave višenamjenskih borbenih aviona, ulaganje u ratnu mornaricu, kopnenu vojsku...
 
Suradnja prema Zakonu o obrani
 
Upitan kako njegov sukob s predsjednikom RH utječe na vojsku, Banožić je odgovorio: "Ne bih to nazvao sukobom, nego mojom jasnom manifestacijom da se ne radi u skladu sa Zakonom o obrani. Naravno da Hrvatska vojska ne treba gledati ovakve stvari, zato sam to pokušao u ovih godinu dana riješiti kroz sastanke, ali nakon nezakonitog imenovanja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne Ured predsjednika je to odlučio komunicirati u javnosti, držim da to nije dobro", rekao je Banožić.
 
Nakon današnjih sastanaka, nema pomaka u odnosima. Kako dalje surađivati?
 
"Stvar je jasna, imate Zakon o obrani koji je donesen u vrijeme Milanovićeve vlade, nastojim se ponašati u skladu sa zakonom i očekujem to od njega. Na taj način uistinu nema problema za vojsku", poručio je.
 
Upitan ostaje li pri svojoj odluci da Milanović ne može koristiti vojne resurse bez njegove dozvole, Banožić je rekao da ta odluka jasno proizlazi iz zakona.
 
"S jedne strane pričate o tome da treba za vojsku, a s druge strane ponašate se drugačije, koristite resurse preko mjere. Na taj način ne samo da trošite sredstva iz proračuna, nego i iz sredstava Ministarstva obrane za koje ja odgovaram. Ja u ovom trenutku ne mogu reći za što su  korišteni ti resursi jer se Ured predsjednika potrudio staviti oznaku tajnosti na ta putovanja, rekao je Banožić dodajući kako očekuje da će se i "taj dio jednog dana otvoriti".

Ne razmišljam o ostavci, imam podršku predsjednika Vlade
 
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je otvorilo predmet protiv ministra obrane Maria Banožića na temelju napisa da je sam sebi dodijelio stan u centru Zagreba.
 
"Ovo što je napisano je neistina, ja sam to demantirao jutros putem MORH-a, ali isto tako se očitovala i tvrtka Državne nekretnine, koja je zadužena za izdavanje stanova u službene svrhe. Ti stanovi se daju temeljem uredbe iz 2013., znači nije je donijela ova Vlada. Ja kao tadašnji ministar državne imovine niti na jedan način nisam odlučivao na koji će se način stan uređivati niti sam ikad izdao takav zahtjev. Iznos koji se spominje u novinama je potpuno netočan, ja očekujem da objave demanti već ujutro jer smo jasno ukazali na činjenicu da to nije istina", rekao je Banožić.
 
"To je samo jedan od pokušaja prikazivanja mene u javnosti kao lošu osobu. Do sada smo to imali iz jednog izravnog napada na mene na osobnoj razini, ja sam svaki put argumentirano objašnjavao zašto tražim da se ponaša u skladu sa zakonom. Sada smo došli do toga da je riječ o nekakvom stanu koji je u službene svrhe i na koje imam pravo, dok vi to objasnite javnosti, vjerojatno će doći neki drugi napad. Pitanje je da li će to dalje biti na moje prijatelje, moju obitelj ili nešto drugo. Riječ je o jednom potpisu koji je u Hrvatskoj već desetljećima poznat", rekao je Banožić dodajući da ne razmišlja o ostavci.
 
"Dok god radim časno i pošteno, neću se dovoditi u tu poziciju. Podršku premijera imam", zaključio je.
 
Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Obrana i vojska | Mario Banožić