Banožić predstavio Plan nabave MORH-a za 2021. vrijedan 284 milijuna kuna


Ministar obrane Mario Banožić prezentirao je u utorak Plan nabave MORH-a za 2021. godinu i uručio predstavnicima hrvatske obrambene industrije ugovore o nabavi vojne opreme vrijedne 284 milijuna kuna.
 
''Osim svoje financijske vrijednosti važno je naglasiti da Hrvatska vojska korištenjem proizvoda hrvatske obrambene industrije pruža našoj industriji izvrsne reference kako bi mogli nastupiti na natječajima koji se odnose na druge zemlje. MORH i HV nisu samo potrošači, već i vrlo aktivno pridonose razvoju hrvatskih tvrtki te plasmanu proizvoda hrvatske industrije na svjetska tržišta'', kazao je Banožić.
 
Ministar je istaknuo kako će prvi put biti korištena sredstva koja će u novom proračunu EU biti na raspolaganju od travnja putem Europskoga obrambenog fonda.
 
''U suradnji s MORH-om, HV-om, znanstvenim institucijama te drugim resorima i fakultetima radit ćemo na razvoju proizvoda hrvatske obrambene industrije i povlačenju sredstava koji će vam sutra koristiti u proizvodnji i plasmanu proizvoda'', poručio je Banožić predstavnicima tvrtki koji će dobiti ugovore s MORH-om. 
 
Banožić je kazao da će ovogodišnji plan nabave zbog pandemije koronavirusa biti u drugačijem formatu nego prethodnih godina te da su neki projekti pomaknuti za određeno razdoblje.
 
Cilj je zadržati razinu opremanja na stupnju koji će omogućiti redovito funkcioniranje sustava obrane
 
''Cilj nam je zadržati razinu opremanja na stupnju koji će omogućiti redovito funkcioniranje sustava obrane i u ovim izazovnim vremenima'', rekao je ministar dodavši da je zahvaljujući radu Vlade i poduzetim mjerama vidljiv izlaz iz situacije koju su uzrokovali pandemija i potresi.
 
Dodao je kako su ovogodišnja sredstva u državnom proračunu RH osigurana za potrebe obrambenog sustava te da je Plan nabave za 2021. preduvjet za nesmetano funkcioniranje obrambenog sustava i daljnju izgradnju HV-a. Precizirao je da su za tekuću godinu osigurana sredstva u iznosu od 4,8 milijardi kuna, a od toga je u financijskom planu MORH-a za materijalno zbrinjavanja osiguran iznos od 2,2 milijarde kuna.
 
Bez klasificirane javne nabave
 
''To su velika sredstva te stoga želimo zbog odgovornosti i transparentnosti prezentirati na koje stavke i koliko trošimo. Mnogi promatraju ulaganje u Hrvatsku vojsku kao trošak. Ja se s time ne slažem nego kažem da je to ulaganje u sigurnost i budućnost naših građana. Osim same spremnosti hrvatskih vojnikinja i vojnika, sudjelujemo u mirovnim misijama, ali i dajemo potporu civilnim institucijama. Kada trebate iskazati određenu spremnost nitko vas ne pita imate li ili nemate, nego možete li ili ne možete", ocijenio je Banožić.
 
Ministar je istaknuo da MORH u Planu nabave za 2021. godinu nema ni jedan klasificirani postupak javne nabave čime se sprječava sukob interesa i utjecaja bilo koje vrste.
 
Banožić je od značajnih nabava u 2021. istaknuo projekte opremanja i modernizacije koji, između ostalog, uključuju nabavu puškostrojnica, simulatora za borbeno vozilo Patria i aviona ZLIN. Od opskrbnih sredstava istaknuo je nabava borbenih prikrivnih i vodonepropusnih odora, a od nabava iz područja vojne infrastrukture, istaknuo je opremanje prostora u Zrakoplovnoj bazi na Plesu, izgradnju i adaptaciju hangara na Lučkom te završetak izgradnje Vojarne 204. brigade u Vukovaru.
 
Istaknuvši izvrsnu višegodišnju suradnju s MORH-om, u ime proizvođača koji su s resornim ministarstvom potpisali ugovore obratio se predsjednik Uprave tvrtke HS Produkt Željko Pavlin.
 
''Novac koji se uloži u kupovinu hrvatskih proizvoda osigurat će opremanje HV-a kvalitetnim proizvodima i držanje koraka s najboljim vojskama svijeta, a s druge strane, hrvatskoj vojnoj industriji koristit će za plaće te za daljnji razvoj novih proizvoda i projekata kojima će dalje konkurirati na svjetskom tržištu'', rekao je Pavlin.
 
Direktor tvrtke Šestan Busch Alojz Šestan kazao je kako je zahvaljujući 25-godišnjoj suradnji s HV-om ta tvrtka postala respektabilna izvoznica hrvatske vojne industrije i jedan od najboljih proizvođača na svijetu. ''Nama je taj kontinuitet i ta suradnja jako bitna kao jedan certifikat za suradnju s drugim zemljama'', zaključio je.
 
Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti | Mario Banožić