Banožić: Proslava Dana pobjede proći će dostojanstveno, u fokusu su hrvatski branitelji i hrvatski građani

Slika /Vijesti/2023/Kolovoz/04 kolovoza/Banozic rtl.jpg

Ministar obrane Mario Banožić, gostujući večeras u Dnevniku RTL televizije, čestitao je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 28. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije Oluja, prije svega svim hrvatskim braniteljima.

Što se tiče samog obilježavanja obljetnice, odnosno prijema ratnih zapovjednika koji se tradicionalno obilježava 4. kolovoza, ministar je kazao da su ranijih godina organizator tog događaja Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane.

„Međutim, Milanović se silom trudio da taj događaj preuzme na način da on bude organizator. Kako je napravio, tako i ima“, rekao je ministar Banožić odgovarajući na pitanje zašto večeras nije na tom prijemu
Dodao je da ministarstva obrane i hrvatskih branitelja imaju svojeg predstavnika na tom događaju te kako misli da je to dovoljno.

Upitan treba li netko iz Vlade biti na Milanovićevom prijemu zbog generala i građana, Banožić je odgovorio da su generali i časnici Hrvatske vojske uvijek u fokusu.

''Mi smo ove godine na obljetnicu Oluje unaprijedili 127 časnika u viši čin, a isto tako mojom odlukom njih 13 je odlikovano, dok su 42 vojnika nagrađena'', rekao je.

Na pitanje hoće li subotnje obilježavanje akcije Oluja proteći u znaku sukoba Pantovčaka i Markovog trga, ministar je kazao da će ono proći dostojanstveno naglasivši kako su u fokusu hrvatski branitelji i hrvatski građani.

Ministar Banožić se dotakao i izbora čelnog čovjeka Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) nakon što je premijer Andrej Plenković u četvrtak potpisao prijedlog za novog ravnatelja VSOA-e i uputio ga Milanoviću na supotpis.
''Očekujem da se prijedlog pošalje u saborsku proceduru i da se sazove Odbor za unutarnju politiku i sigurnost i na taj način ode korak dalje jer do ovoga nije ni trebalo doći'', rekao je.

Govoreći o kandidatu za čelno mjesto VSOA-e, kazao je kako neće u medijima govoriti o imenima, kao što nije radio ni dosad, te naglasio da se radi o čovjeku koji može svojim sposobnostima odgovoriti na izazove koji se u ovom trenutku nalaze pred Vojno sigurnosno obavještajnom agencijom.

Komentirajući Milanovićevo inzistiranje na popunjavanju 15 ispražnjenih vojnih pozicija, ministar je rekao da one stoje upražnjene više od godinu dana. ''Ne vidim potrebu za nekim pritiskom'', dodao je.

Banožić je komentirao i svoje odustajanje od kandidature za izvanrednog profesora i odgovorio optužbe za plagiranje nastavnog materijala.

''Dosad sam kao i svaki posao i u Ministarstvu obrane pa tako i u akademskom dijelu svog života radio časno i pošteno. Ovdje je riječ o jednom priručniku, nastavnom materijalu koji je napravljen kroz dugi niz godina kroz vrijeme i on je imao u sebi dijelove knjige koje su pisali autori koji su kasnije bili recenzenti'', kazao je.

Dodao je da je odustao od kandidature za izvanrednog profesora zbog ''negativnosti koja se navukla na cijeli proces, pritisaka na institucije i članove povjerenstva'', a što je ocijenio nepotrebnim u akademskoj zajednici.

Banožić je, govoreći o nevremenu u Hrvatskoj, istaknuo da je Hrvatska vojska spremna.

 Izvor: Hina, RTL

Pisane vijesti