Banožić razriješen dužnosti, poslove ministra obrane obavljat će državni tajnik Jakop

Slika /Vijesti/2023/Studeni/11 studenog/VRH_7834.jpg

Premijer Plenković kazao je na konferenciji za medije da je Marija Banožića, koji je danas sudjelovao u prometnoj nesreći sa smrtno stradalom osobom, razriješio dužnosti ministra obrane. Obitelji smrtno stradalog g. Gorana Šarića premijer Plenković je izrazio sućut u svoje osobno ime i uime Vlade.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je na konferenciji za medije u povodu jutrošnje prometne nesreće na cesti između Vinkovaca i Županje u kojoj je sudjelovao ministar obrane Mario Banožić, izrazio u svoje osobno ime i uime Vlade sućut obitelji smrtno stradalog gospodina Gorana Šarića.

„U istupima od jutros, u komunikaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Vlade, liječnika u vinkovačkoj bolnici, KBC-u Osijek te od Županijskog državnog odvjetništva, čuli ste o okolnostima nesreće koja se jutros dogodila. Izražavamo žaljenje i zabrinutost za zdravstveno stanje ministra Banožića koji je hospitaliziran u KBC-u Osijek s teškim tjelesnim ozljedama“, kazao je premijer Plenković.

Izvijestio je da je izražena sućut obitelji g. Šarića putem gradonačelnika Vinkovaca koji je posjetio suprugu g. Šarića.

„U kontaktu smo sa suprugom Marija Banožića“, dodao je.

Državni tajnik Jakop ovlašten da obavlja poslove ministra obrane

Predsjednik Vlade rekao je da je u ovim izvanrednim okolnostima, zbog ove teške prometne nesreće, danas popodne razriješio Marija Banožića dužnosti ministra obrane te je ovlastio državnog tajnika Zdravka Jakopa da obavlja sve poslove, kao državni tajnik, kako bi Ministarstvo obrane funkcioniralo na najkvalitetniji mogući način.

„Drugih informacija nemamo, želimo oporavak Mariju Banožiću, da se njegovo zdravstveno stanje stabilizira i još jednom izražavamo žaljenje što je došlo do prometne nesreće i pogibije g. Gorana Šarića“, kazao je premijer Plenković.

Banožić vozio svoje osobno vozilo

Novinare je zanimalo, budući da ministar Banožić kao štićena osoba ima pravo na osiguranje, a nije ga koristio, je li potrebno da se to postroži. Premijer Plenković je odgovorio da štićene osobe 2. kategorije imaju takav režim osiguranja da, ukoliko žele, mogu i sami voziti svoje vozilo.

„Više puta je danas komunicirano, g. Banožić je vozio svoje osobno vozilo, bio je bez osiguranja, išao je u privatnu situaciju, nije ništa na ništa službeno. Što se tiče režima koji se odnosi na štićene osobe, naravno da je uvijek bolje da su u vozilima koje voze profesionalci, ljudi koji su za to stručni i adekvatno obučeni te time povećavaju svoju sigurnost. Ovo je bila situacija u kojoj je on, tijekom vikenda, sam vozio svoj automobil i došlo je do teške prometne nesreće“, kazao je Plenković.

S obzirom da je Banožić razriješen, a poslove ministra obrane će obavljati državni tajnik Jakop, novinare je zanimalo koliko će to dugo trajati i kakav je hodogram.

„Nismo danas imali vremena za druge aktivnosti, ovo je izvanredna okolnost koja se jutros dogodila. Izrazito nam je žao da se dogodila“, poručio je premijer Plenković.

O svim daljnjim odlukama, dodao je premijer, javnost će biti obaviještena na vrijeme.

Pomoći će se obitelji smrtno stradalog g. Šarića

Na pitanje hoće li se pomoći obitelji g. Šarića, premijer Plenković je odgovorio da će se naći načina da se pomogne, a to je već danas prenio gradonačelnik Bosančić.

Na pitanje gdje je Banožić bio sinoć, premijer Plenković je odgovorio da ne zna. Napomenuo je da je Banožić jučer uime Vlade sudjelovao na Danu Vukovarsko-srijemske županije.

„To je bilo u Iloku tijekom jutarnjih sati, a gdje je bio sinoć - ja takvih informacija nemam“, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. 
 
 
 

Pisane vijesti