Banožić s 11. kontingentom HV-a u Poljskoj: U izazovnim trenucima za Europu HV pokazao vrhunsku sposobnost

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić sastao se s  pripadnicima 11. kontingenta Hrvatske vojske raspoređenih u okviru aktivnosti NATO-a u Poljskoj te ih pohvalio da su pokazali veliki profesionalizam i vrhunske sposobnosti.

Banožić je s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga admiralom Robertom Hranjem i s otpravnikom poslova veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj Markom Flemingom boravio u službenom posjetu Poljskoj.

Sastao se s potpredsjednikom vlade i ministrom nacionalne obrane Mariuszom Blaszczakom kao i s pripadnicima 11. hrvatskog kontingenta koji sudjeluju u vježbama NATO-a te također s pripadnicima Oružanih snaga Poljske.

"Hrvatska vojska pokazala je visoku razinu profesionalizma i vrhunske sposobnosti u izazovnim trenucima u kojima se našla cijela Europa", rekao je Banožić.

Kazavši kako 11. HRVCON dokazuje vrhunsku spremnost, profesionalizam i obučenost Hrvatske vojske, ministar Banožić pružio im je punu podršku u nastavku sudjelovanja u ovoj NATO aktivnosti.

Banožić i Blaszczak su potvrdili izvrsnu obrambenu suradnju dviju zemalja, a razgovarali su o trenutačnoj sigurnosnoj situaciji u Ukrajini, o dosad pruženoj materijalnoj i humanitarnoj pomoći toj zemlji, kao i o potrebama i mogućnostima za buduće donacije.

Hrvatska Vlada pomaže Ukrajini od početka i činit će to dok bude potrebno

Također, raspravljali su i o političko-sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi, te multilateralnoj suradnji u okviru NATO-a i Europske unije.

Banožić je čestitao poljskom kolegi na velikoj ulozi koju su kao zemlja preuzeli na istočnom krilu Saveza i ocijenio da je Hrvatska, kao članica NATO-a, pokazala prilagodljivost u izazovnim trenucima u kojima se našla cijela Europa.

Također je podsjetio da je hrvatska vlada pružala pomoć Ukrajini od samih početaka te potvrdio da će to činiti dok god to Ukrajini bude potrebno, u skladu sa svojim mogućnostima.

Blaszczak je rekao da mu je drago da su hrvatski vojnici na poljskom tlu te da surađuju s pripadnicima vojski Poljske, SAD-a, Rumunjske i Velike Britanije čime doprinose interoperabilnosti među saveznicama

Posebno je naglasio važnost opremljenosti hrvatskog kontingenta panzerhaubicama čija prisutnost na ovom području pokazuje solidarnost i potporu u okviru NATO-a.

Tijekom službenog posjeta održana je i pokazna vježba Borbene skupine s prikazom sposobnosti borbenog vozila pješaštva Bradley i panzerhaubicama.

"Ova vježba pokazala je svu jačinu i snagu Borbene skupine te spremnost i profesionalizam njezinih pripadnika", istaknuo je Banožić.

Izvor: Vlada / Hina 

Pisane vijesti | Obrana i vojska | Mario Banožić