Banožić: Saslušali smo građane čije su nekretnine stradale u potresu, u Cvjetnom naselju angažirano preko 20 službenika

  • Slika /Vijesti/2020/05 svibanj/25 svibnja/Cvjetno_3.JPG

Ministar državne imovine Mario Banožić izvijestio je da su danas u SD „Cvjetno naselje” saslušali probleme građana čije su nekretnine stradale u potresu te ih upoznali s ispunjavanjem obrazaca, sastavljanju prijava i prikupljanja potrebne dokumentacije za prijavu na Javni poziv za financiranje najamnine za zamjenski stan.

Nakon što je ministar Mario Banožić prošlog tjedna obišao građane pogođene potresom u Studentskom domu Cvjetno naselje te im najavio pomoć, danas je sa suradnicima i ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnom Bedeković posjetio izdvojeni ured Ministarstva državne imovine.

Naime, od danas službenici Ministarstva državne imovine te volonteri Ekonomske i Pravne klinike u Studentskom domu Cvjetno naselje pomažu građanima u sastavljanju prijava i prikupljanja potrebne dokumentacije, kako bi što prije i jednostavnije podnijeli prijave na Javni poziv za financiranje najamnine za zamjenski stan.

Ministar Banožić izvijestio je da su danas u SD „Cvjetno naselje” saslušali probleme građana čije su nekretnine stradale u potresu te ih upoznali s ispunjavanjem obrazaca, sastavljanju prijava i prikupljanja potrebne dokumentacije za prijavu na Javni poziv za financiranje najamnine za zamjenski stan.

Naveo je i da se upoznao s problemima ljudi čiji su objekti dobili narančastu odnosno žutu oznaku, a tvrde da ne mogu živjeti u tim objektima.

Banožić je poručio  i da je na tu temu obavio razgovor s predstavnicima Grada Zagreba kako bi se vidjelo može li se izvršiti revizija nekretnina koje moguće zahtijevaju dobiti crvenu oznaku te kako bi se ti građani onda mogli prijaviti na Javni poziv.

Bedeković: Pronalazak adekvatnog smještaja po kriterijima Zakona o socijalnoj skrbi

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković izjavila je da će na temelju svih prijava za financiranje najamnine za zamjenski stan koje će zaprimiti, sagledati stanje i vidjeti različite kategorije korisnika kojima će onda omogućiti pronaći primjerenu formulu, adekvatan smještaj i stambeno zbrinjavanje.

"Kada je u pitanju sustav socijalne skrbi jedan od osnovnih kriterija za pronalazak stambenog stana i adekvatnog smještaja bit će ispunjavanje osnovnih kriterija propisanih sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi", naglasila je Bedeković.

Navela je da je prema podacima s kojima raspolažu, Ministarstvo koje vodi brigu i skrb o socijalno najugroženijim skupinama dosad u SD Cvjetno naselje imalo upućeno 19 stalnih zajamčenih minimalnih naknada i 69 jednokratnih pomoći.

"To je dokaz da cijelo vrijeme dok traje kriza sa zbrinjavanjem svih onih koji su pogođeni potresom cijelo vrijeme surađujemo i upućujemo sve što sustav socijalne skrbi treba uputiti prema svojim korisnicima", ustvrdila je ministrica.

Što se tiče svih prava i naknada u sustavu socijalne skrbi za koje Ministarstvo na godišnjoj razini izdvaja dvije milijarde kuna, istaknula je da bez obzira na potres i epidemiju koronavirusa nisu bila niti će biti uskraćena. 

Ministrica je rekla i da je SD-u Cvjetno naselje Centar za socijalnu skrb Zagreb kontinuirano dao na raspolaganju svoja dva službenika svim onima koji su smješteni u tom studentskom domu nakon potresa.

Državni tajnik Ministarstva državne imovine Krunoslav Katičić kazao je kako je u Cvjetnom naselju angažirano preko 20 službenika te da je instaliran priručni prijemni ured kako bi se ljudima pomoglo u procesu predaje zahtjeva.

Poručio je da je ideja i da ovakva vrsta pomoći pruži i u drugim dijelovima Zagreba, primjerice u Markuševcu i Čučerju kako bi se i tamošnjim stanovnicima pomoglo u prikupljanju i pripremni dokumentacije za javni poziv.

Gordan Maras u svom političkom životu pokazao nemar i neznanje

Upitan o otvorenom pismu Gordana Marasa premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga poziva da dodijeli stanove stradalima u potresu, ministar Banožić je rekao da je predsjednik zagrebačkoga SDP-a Gordan Maras  u svom političkom životu pokazao nemar, neznanje, nepotizam i škrtost.

"Taj pamflet koji je on objavio jedan je oblik štita koji on pokušava zauzeti prema svom dosadašnjem političkom životu koji su građani ocijenili da je jedno veliko ništa”, kazao je Banožić.

Doda je da u svih tih 15 do 20 godina u visokoj politici, u svim tim naknadama i plaćama koje je primio kao saborski zastupnik i ministar nije bio u stanju izdvojiti niti jednu plaću za Zagrepčane.

"Osim nemara, neznanja i nepotizma imamo i škrtost", rekao je.

Maras je zatražio je da se državni ili gradski stan dodijeli svima onima čiji su stanovi i kuće oštećeni u potresu i ne mogu se u njih vratiti.

Banožić smatra i da se tu radi o Marasovoj „borbi s vlastitim demonima” koji su označili njegov politički život te ima problem danas podvući crtu i reći građanima što je učinio u dvadesetak godina života u visokoj politici.


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Mario Banožić