Banožić: Svaki zločin treba biti kažnjen na temelju dokaza, a ne politizacije

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u petak vezano za optužbe Srbije protiv hrvatskih pilota da svaki zločin treba biti kažnjen na temelju dokaza, a ne politizacije te poručio da su Oluja i Bljesak bile časne operacije.

"Još ništa službeno nije došlo u Hrvatsku i siguran sam da je Srbija svjesna naše međusobne suradnje koja jasno pokazuje da svaki zločin treba biti kažnjen, ali kažnjen na temelju dokaza, ne na osnovu politizacije", rekao je Banožić, komentirajući optužnice iz Srbije protiv četiri hrvatska pilota zbog navodnih zločina tijekom Oluje.

U izjavi novinarima na svečanoj akademiji održanoj u povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske, ministar Banožić je napomenuo da Vlada ima članicu koja je pripadnica srpske nacionalne manjine, što pokazuje jasnu suradnju da se rješavaju pitanja iz prošlosti.

Operacije koje su stvorile cjelovitost hrvatske države

Banožić je podsjetio da su danas razgovarali s optuženim pilotima te su ih ohrabrili postojanjem mehanizma koji se pokazao i ljetos kada je pristigla optužnica iz BiH za 14 ljudi. Kazao je kako je Vlada tada jasno pokazala da nitko ni s čim ne smije narušiti legitimitet naših operacija, Oluje i Bljeska, koje su prije svega donijele slobodu.

"Mnogi su to činili kroz povijest na razne načine. Ono što je sigurno, da su to časne operacije. Operacije koje su prije svega stvorile cjelovitost hrvatske države", poručio je Banožić.

Upitan smeta li ga izjava predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca koji je rekao kako se Hrvatska ne bi trebala junačiti s izjavama da će odbaciti takve optužnice, rekao je da ga smeta sve što se stavlja u kontekst naših poteza i pothvata da se vrati cjelovita i sigurna hrvatska država. Poručio je i kako nikada ne smijemo zaboraviti tko je žrtva, a tko agresor.

Upitan treba li politizirati vojsku u okviru sukoba Pantovčak-MORH-Vlada, Banožić je poručio da su svi oni koji se bave politikom prolazni i ne smiju ostavljati trag na takav način.

"Očito da ljudi kojima ne odgovaraju rezultati Vlade upravo s takvim ponašanjem pokušavaju baciti sjenu na to. Neću im to dopustiti i nastojim sve pristojno vraćati u okvir Zakona o obrani", naveo je.

Izmjene Zakona o obrani

Ministar je dodao kako je iz istog razloga najavio izmjene Zakona o obrani kako bi se još neke stvari detaljnije napravile i da se u budućnosti ne bi događalo da HV bude tema u medijima zato što je to netko tako odlučio.

Također je poručio kako je Milanović mogao doći na svečanu akademiju jer mu on nikad nije ništa branio.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti