Banožić u Poljskoj zahvalio hrvatskim vojnicima na angažmanu u misiji NATO-a

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić u Poljskoj je zahvalio 8. hrvatskom kontingentu, sudioniku u aktivnostima NATO saveza u toj državi, što svojim radom i znanjem promiče Hrvatsku.

Banožić s izaslanstvom boravi u dvodnevnom službenom posjetu Poljskoj. U utorak se na vojnom poligonu Bemowo Piskie, smještenom na sjeveroistoku zemlje, sastao s pripadnicima hrvatskog kontingenta koji sudjeluje u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO saveza.

„Zadnjih nekoliko mjeseci koliko ste u Poljskoj, pokazali ste visoku razinu profesionalizma, predanosti i angažmana u realizaciji zadaća. Ovo je izazov za sve vas", rekao je Banožić, zahvalivši i članovima obitelji vojnika na podršci koju im pružaju tijekom angažmana u Poljskoj, priopćeno je iz ministarstva obrane (MORH). 

Ministar je vojnicima zahvalio što „ponašanjem i radom promiču svoju državu, pokazujući spremnost, vještinu i znanje“.

„Osim znanja i vještina, u Poljskoj nas prepoznaju po opremljenosti. Iz tog razloga smo pozvani da iduće godinu ponovo sudjelujemo u Poljskoj s jednom bitnicom Panzer haubica“, rekao je Banožić. 

Hrvatska vojska pridonosi NATO-voj borbenoj skupini pod zapovjedništvom SAD-a

„U idućoj godini, u novoj rotaciji s hrvatskim kontingentom, zamijenit ćemo postojeće naoružanje koje ovdje imamo. Siguran sam da ćemo jednako dobro biti ocijenjeni, kao i do sada“, dodao je ministar, stoji u priopćenju. 

Hrvatska vojska pridonosi NATO-voj borbenoj skupini pod zapovjedništvom SAD-a s bitnicom samohodnih višecijevnih lansera raketa. U Poljskoj je trenutno 80 hrvatskih vojnika, a ukupno ih je bilo 635. 

Od 2023. Hrvatska će potporu saveznicima pružati s bitnicom PzH 2000., priopćeno je. 

Banožić se utorak sastao i sa zapovjednikom Borbene grupe NATO snaga ojačane prednje prisutnosti pukovnikom Craigom Broylesom,  s poljskim zapovjednikom 16. mehanizirane divizije general-bojnikom Krzysztofom Radomskim i zapovjednikom 15. mehanizirane brigade brigadirom Piotrom Fajkowskim. 

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Mario Banožić