Banožić za Dnevnik Nove TV: Potpis ugovora za kupnju Rafala očekujemo do kraja ove godine

Ministar obrane Mario Banožić gostovao je u Dnevniku Nove TV. Osvrnuo se, između ostalog, na nabavu borbenih zrakoplova, brojne projekte i stanje u Oružanim snagama Republike Hrvatske.  S ministrom Banožićem razgovarala je Ivana Pezo Moskaljov.

Upitan u kakvom je stanju Hrvatska vojska u odnosu na prije godinu dana kada je preuzeo ministarstvo, ministar Banožić je naglasio ulogu Hrvatske vojske u jednom uistinu zahtjevnom stanju u vrijeme pandemije i potresa.

„U tom teškom razdoblju, s uistinu skromnim proračunskim sredstvima, krenuli smo u završetak projekata. Želimo ih završiti u ovoj i idućoj godini“, rekao je.

Istaknuo je da se nastoji što bolje planirati i to je izazov od prvog dana otkad je postao ministar.

Banožić je izdvojio da se očekuje potpisivanje ugovora s Francuzima o kupnji borbenih zrakoplova do kraja ove godine.

''Mogu sa sigurnošću reći da ćemo u 2023. godini imati do 15 pilota koji će otići na daljnju edukaciju na samim Rafalima te do 80 tehničara koji će se baviti održavanjem'', otkrio je.

„Imamo ljude i siguran sam da ćemo ih još uvesti u sustav“, poručio je.

Istražne radnje su još u tijeku

U proteklim tjednima Hrvatska vojska našla se na stupcima crne kronike. Još se istražuje odakle vojnicima droga.

''Ja bih to prvi volio saznati, očekujem od institucija da odrade posao na način da se sankcionira svaka takva pojava'', kazao je Banožić i dodao da je istraga u tijeku.

„Vjerujem da ćemo uskoro imati određena izvješća i procesuirati prema nadležnim institucijama“, kazao je.

Na pitanje kako je moguće da je u istrazi zbog droge „pao“ i jedan visoki časnik u Vojnoj policiji, Banožić je rekao da očekuje da vojni put tog časnika kroz vojno-stegovne mjere, u kojima se nalazi, i završi.

Kada je riječ o Sigurnosno-obavještajnoj agenciji, ministar je odgovorio da s njima dobro surađuje.

Komentirao je i jacuzzi u vojnom neboderu od kojega se odustalo. Kazao je da nema saznanja da USKOK čačka cijelu gradnju. „Ako se USKOK uključio, što, opet ponavljam – ne znam, bit će mi drago za svaki predmet u kojem se pokaže nekakva nepravilnost da pronađemo krivca za to“, poručio je.

Upitan o korištenju službenog automobila u privatne svrhe od strane pripadnika osiguranja, Banožić je odgovorio da onog trena kada je čuo za to, osoba je udaljena te ima stegovni postupak.
„Neka tijela rade svoje. Ali, ne toleriram takvo ponašanje, ja nikada nisam koristio službeni automobil u privatne svrhe'', rekao je.

Nitko nije izdao zapovijed za obvezno cijepljenje

Otkrio je i da je letjelica Kiowa u trenutku pada bila ispravna.

''Istraga ne zapinje, završena je. Letjelice su bile tehnički ispravne'', kazao je.

Amerikanci razmišljaju o obaveznom cijepljenju u vojsci, a ministar je otkrio kako po tom pitanju stoji Hrvatska vojska.

"Svi vojnici koji odlaze na mirovne misije, operacije, zadaće, vježbe i snose odgovornost, trebali bi biti cijepljeni. To je ono što Amerikanci traže, a Hrvatska vojska ima. Imamo situacije gdje prihvaćaju, a imamo gdje ne prihvaćaju. Ono što je loše prezentirano jest da je netko naredio cijepljenje. Ne! Mi smo izdali zapovijed da se organizira cijepljenje. Ja vas kao vojnikinju pozivam da se cijepite, a vi se izrazite želite ili ne želite. Dana vam je mogućnost, ali isto tako, ako kažemo moramo ići u mirovnu operacije, znam da na vas ne mogu računati“, rekao je ministar Banožić.

Osvrnuo se na odnos s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem.

''Poštujem Ured predsjednika na način da trebamo surađivati i tu nema nikakvog konflikta. Naravno, onog trena kada osjetim da to postaje slabost za Hrvatsku vojsku, Ministarstvo obrane i članove Vlade, naravno da morate reagirati. Ja nikada nisam otvarao s premijerom temu suradnje s predsjednikom'', kazao je.

Svoj mandat, poručio je Banožić, želi završiti časno i pošteno.

Izvor: Dnevnik.hr/Vlada

Pisane vijesti