Banožić za HTV: Vojna misija pomoći Ukrajini humanitarna je i na korist HV-a

Naravno da je odluka u skladu s Ustavom i Zakonom o obrani i to je danas jasno iskomunicirano oporbenim zastupnicima koji su imali dilemu i mislim da su do kraja dana shvatili da tu nema nikakve podloge, pogotovo jer su dobili na uvid kopije brojnih odluka koje su već usvajali u Saboru i kad su bili prijašnji ministri i kad je Milanović bio premijer. Nikada se nije postavljalo pitanje zakonitosti tih odluka, rekao je Mario Banožić, ministar obrane u Dnevniku HTV-a.

Vladin prijedlog odluke o vojnoj pomoći Ukrajini - tema koja već danima okupira javnost - stigao je na raspravu u Sabor. Podsjetimo, vladajućima je za potvrdu Vladine odluke potrebna dvotrećinska većina što znači da im treba i dio glasova oporbe. Kao što se očekivalo, rasprava je bila vrlo burna, a konačan rasplet najavljen je za posljednji dan zasjedanja Sabora uoči zimske stanke, 15. prosinca, kada će se o tome i glasati.
 
"Što se tiče dvotrećinske većine mislim da su stavovi jasni. Također, temeljem Ustava članak 7. stavak 7. treba dvotrećinska većina ukoliko ne postoji suglasnost predsjednika Republike. On je jasno dao do znanja da uskraćuje tu suglasnost, a na saborskim zastupnicima je da se izjasne jesu li za pomoć Ukrajini ili nisu", rekao je Banožić.
 
Upitan hoće li imati potrebnu dvotrećinsku većinu, ministar je odgovorio:
 
"Ja sam siguran da si je već danas, kako je popuštala rasprava, određen broj zastupnika rastumačio da su dovedeni u zabludu s postavljanjem ustavnosti ovakve odluke, a da su ciljevi vojne misije pomoći Ukrajini više nego humanitarni, plemeniti i na korist Hrvatskoj vojsci i isto tako ukrajinskoj."
 
Misija usklađena sa Strateškim kompasom
 
Banožić je rekao da je odluka iskomunicirana s Hrvatskom vojskom. 
 
"Oni sudjeluju u predlaganju odnosno kreiranju odluke prema Vladi, Vlada ju je podržala. Kompletna misija je u pravilu usklađena sa Strateškim kompasom, dokumentom koji je započet još dok je Hrvatska predsjedala EU-om. Kroz takav dokument članice EU-a su se odlučile na pomoć Ukrajini. Analizirano je što je to potrebno Ukrajini, prema njihovim iskazima i onome što članice EU-a mogu ponuditi", rekao je ministar.
 
Banožić je rekao kako su napravili najbolje što mogu sukladno onome što je predloženo prema odluci.
 
"Siguran sam danas, kad su pojašnjeni ciljevi misije i moduli u kojima će sudjelovati HV, da ne postoji više niti jedna dilema da bi nešto u odluci bilo loše za Hrvatsku ili Hrvatsku vojsku", rekao je.
 
Na pitanje zašto ova misija nije pod okriljem NATO-a, Banožić je rekao da se u javnosti pokušala nametnuti kriva teza. 
 
"Kad pogledate 27 zemalja članica, 21 je članica NATO-a. NATO je paralelno radio obučne aktivnosti sa zemljama koje nisu dio EU-a. Na taj način ona je komplementarna. Glavni tajnik NATO-a dao je jasnu podršku EU misiji i na taj način rekao da je komplementarna s ostalim NATO misijama", rekao je Banožić.
 
Ministar je rekao da su interes pokazale sve države kod donošenja odluke, osim Mađarske koja je bila suzdržana.
 
"Ovo sve dalje se događa na nacionalnim razinama, svi imaju različitu proceduru kod donošenja odluka. Siguran sam da nije stavljen upitnik, nedoumica i zbunjivanje pojedinih saborskih zastupnika, da bi odluka bila izglasana kao i sve dosadašnje misije u kojima je HV sudjelovao", rekao je.
 
Predsjednika Republike više sam puta pozvao na razgovor i suradnju
 
Bi li bilo problema sa suglasnošću oko odluke da odnos s predsjednikom Republike nije loš? Banožić je rekao da je taj odnos uvijek stavljao po strani kada je riječ o interesu HV-a i hrvatske države.
 
"Vidjeli ste mnogo puta da sam ga pozvao na razgovor i suradnju. U konačnici ne može reći da ne zna što se događa u MORH-u, redovno dobije izvješće načelnika Glavnog stožera", rekao je Banožić.
 
Predsjednik je rekao kako je jedan od problema i taj što nisu navedene konkretne stvari koje će HV raditi.
 
"Danas sam pojasnio, četiri obučne aktivnosti - obuke vođa, instruktora, specijalista, inženjerije, sanitetskog djela. Na takav način, ciljevi su jasni, oni su humanitarnog karaktera, a zašto je netko išao komunicirati dok nijedan od ovih modula nije bio na papiru, ja ne bih ulazio u to. Očito se od starta željelo komunicirati da je nešto negativno, iako se nije znalo što je to. Dakle, bilo je bitno postaviti politiku da je protiv sudjelovanja Hrvatske u vojnoj misiji", odgovorio je Banožić.
 
Na tvrdnju voditelja znači li to da se u sljedeća dva tjedna neće ništa promijeniti, da će tražiti potporu zastupnika, Banožić je odgovorio:
 
"Iz onoga što sam vidio prema licima pojedinih zastupnika koji su na početku možda i bili protiv ove priče, kasnije kroz argumentiranu raspravu vidjeli su da ne postoji neutemeljenost u Ustavu i Zakonu, da je misija poštena, prava i da će pridonijeti miru u Ukrajini i cijeloj Europi, zaključio je Banožić.
 
Izvor: HTV / Vlada

Pisane vijesti | Obrana i vojska | Mario Banožić