Banožić za RTL: Protuzračnu obranu kupit ćemo od Francuza. Zaštitit ćemo hrvatsko nebo

O aktualnim temama iz resora za RTL Danas iz Vinkovaca je govorio ministar obrane Marijo Banožić.
 
Premijer je jučer najavio smjenu direktora Zrakoplovno-tehničkog centra zbog sastanka s predstavnicima ruskih tvrtki, kad možemo očekivati razrješenje i novo imenovanje?
 
"S obzirom na ono što je ravnatelj ZTC-a napravio i s obzirom na prijašnje probleme u protupožarnoj sezoni došao je trenutak da se sjedne za stol, prvenstveno s ministrom Paladinom, koji je predsjednik Upravnog vijeća CERP-a i da se kroz tijela društva učini taj korak zamjene čelnika ZTC-a i na taj način uđe u oblik novog upravljanja tvrtkom, koja treba osigurati održavanje materijalnih resursa potrebnih Hrvatskoj vojsci, rekao je Banožić.
 
Novo imenovanje  U ZTC-u očekuje vrlo skoro.
 
Odgovarajući na pitanje zašto to već nije učinjeno ministar je rekao da su se problemi pojavili u protupožarnoj sezoni kad nije bilo odgovorno donijeti takvu odluku i dopustiti da protupožarna sezona ne završi s dovoljnim brojem kanadera i air-traktora.
 
"Ono što mene zanima je kako će se održavati sljedeća protupožarna sezona i što će se događati s ostalim resursima koji se nalaze unutar Hrvatske vojske i ministarstva, prije svega govorim o zrakoplovima koji će biti zapadnog, a ne istočnoga podrijetla", rekao je.
 
Na pitanje osjeća li se i sam odgovornim za nastalu situaciju jer oporba traži njegovu smjenu, Banožić je kazao: "Oporba traži smjenu na bilo koji način, ali ono što treba zaključiti je da je ovo ugovorni odnos, mi ne sudjelujemo u tijelima društva, niti u radu tijela društava, samo možemo razgovarati s tijelom koje upravlja njihovim udjelima, a to je CERP ".
 
Kada smo počeli shvaćati da postoje problemi u ožujku ja sam razgovarao s Upravom ZTC-a i na zajedničkim kolegijima, ali je bilo vrlo jasno da je protupožarna sezona tu i da se nikako ne smijemo dovesti u situaciju da se nešto dogodi hrvatskim građanima", objasnio je.
 
Ministar kaže da nije prekršio ni jedan zakon kada je poslao Antu Bačića u vojnu školu. "Riječ je o praksi koja se događala posljednjih desetak godina. Bilo je više od 80 slučaja gdje je po modelu diskrecijske odluke ministra, na prijedlog čelnika tijela, odabran kandidat. Nema nigdje u zakonu da ne smije biti zastupnik ni dužnosnik", istaknuo je Banožić.
 
Predsjednik Milanović je najavio da će Bačiću zabraniti ulazak u vojarnu. Banožić smatra da je to demonstracija sile koja nije primjerena demokratskoj zemlji.
 
"Dostojanstveno sam prihvaćao što se radi sustavu obrane i hrvatskim vojnicima, ali i meni kao ministru obrane. Pogledajte samo tu salvu uvreda koje imamo sve ove godine. Ja to trpim dostojanstveno. Ali postoji moment kada kažete da je dosta pa uzvratite", rekao je.
 
Istraga o dronovima i dalje traje
 
"Dronovi su se pojavili na širem području Knina pa tako i iznad vojarne. Još uvijek se ne zna čiji su, istraga je i dalje u tijeku", kazao je Banožić.
 
"Nakon pada drona u ožujku smo krenuli u traženje, kroz bilateralne odnose i kroz postojeće sustave koji su bili nabavljani, da što prije zaštitimo hrvatsko nebo. Odabrali smo zemlju saveznicu, Francusku, koja je već odabrana kroz sustav višenamjenskih borbenih aviona. Očekujem da ćemo ove godine riješiti kratke domete, a početkom iduće ćemo krenuti s onima srednjeg dometa".
 
Izvor: RTL / Vlada

Pisane vijesti