Beroš cijepio turističke djelatnike u Puli: Sami odlučujemo o tome kakva će nam biti turistička sezona

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak cijepili su u subotu turističke djelatnike i ostale osobe iz prioriteta radno aktivnog stanovništva na jednom od punktova za cijepljenje turističke kompanije Arena Hospitality Grupe u Puli.

Ustvrdivši kako je od neizmjerne važnosti da se cijepe turistički djelatnici, ministar Beroš rekao je da se nikako ne smije zaboraviti da "sami odlučujemo o tome kakva će nam biti turistička sezona i stoga moramo poštovati epidemiološke mjere i cijepiti se".

"Svi zajedno moramo biti svjesni važnosti cijepljenja i to je neupitno. Potpuno je jasno da se jedino svi zajedno i promišljanjem na dnevnoj bazi, možemo prilagoditi novim okolnostima", istaknuo je.


Beroš je objasnio da se u ovom trenutku upravo to radi, odnosno, da se prilagođavamo i tražimo način suživota s virusom, a sve kako bismo smanjili zdravstvene rizike na najmanju moguću mjeru i omogućili što više aktivnosti. Poručio je da građani cijepljenje moraju shvatiti kao najmoćniji alat u borbi protiv epidemije, te da je tu i zdravstveni sustav koji im je na raspolaganju.

"Nakon dosta vremena sada smo ispod tisuću hospitaliziranih i ispod stotinu oboljelih na respiratoru", rekao je ministar Beroš dodavši kako epidemiološka situacija u zemlji postaje sve bolja.

Ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak istaknuo je da je upravo Istarska županija jedna od najboljih po broju cijepljenih u Hrvatskoj.

"Cijepljenje turističkih djelatnika je naš adut za dolazak turista i turističku sezonu. Jako je važno da se oni cijepe sada kada epidemiološka situacija postaje sve bolja", rekao je.

Odgovarajući na pitanje hoće li se cijepiti i djeca od 12 do 15 godina, Capak je podsjetio da je Europska agencija za lijekova (EMA) donijela odluku da se Pfizerom cijepe djeca u toj dobi.

"Sva djeca starija od 12 godina mogu se cijepiti Pfizerom, ali u ovom trenutku djeca nisu prioritet, izuzev onih koji imaju neku kroničnu bolest. Prioritet nam je radno aktivno stanovništvo, a nakon toga ćemo cijepiti i djecu", istaknuo je Capak.

Načelnik istarskoga stožera Dino Kozlevac zahvalio je na podršci ministru i ravnatelju HZJZ-a te na dosadašnjoj odličnoj suradnji.

"Istarska županija spremna je za ljetnu turističku sezonu i učinili smo sve što je trebalo u sinergiji s gradovima i općinama, turističkim sektorom, stožerima gradova i općina i našim nastavnim Zavodom za javno zdravstvo", izjavio je Kozlevac.

Istaknuo je da je cijepljenje jedna od najvažnijih aktivnosti, a cilj je cijepiti što više gađana kako bismo mogli početi živjeti "staro normalno".

Moramo se i dalje pridržavati  svih donesenih mjera, jer to je ključno da u ovom periodu držimo stvar pod kontrolom, poručio je Kozlevac.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Vili Beroš