Beroš: Epidemiološka situacija vezana uz koronavirus u Europi i Hrvatskoj zadovoljavajuća

Ministar zdravstva Vili Beroš ocijenio je u utorak kako je epidemiološka situacija vezana uz koronavirus u Europi i Hrvatskoj zasad zadovoljavajuća, a na izvanrednoj sjednici Vijeća EU-a, koja će se održati u četvrtak, nastojat će se usuglasiti mjere protiv koronavirusa na razini svih europskih država.

U Europi su dosad od koronavirusa oboljele samo 43 osobe, a u Hrvatskoj nijedna pa je zasad epidemiološka situacija u Europi i Hrvatskoj zadovoljavajuća, izjavio je Beroš prilikom uručivanja 16 ugovora o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava u sklopu EU projekta „Promocija zdravlja i prevencija bolesti“.

„To nije broj koji bi u ovom trenutku uzrokovao neke aktivnije mjere. Broj oboljelih ili umrlih od gripe je neusporedivo veći pa nemamo takvih mjera. Treba iz sata u sat, iz dana u dan pratiti situaciji i poduzimati adekvatne mjere“, kazao je Beroš.

Slijedi izvanredna sjednica Vijeća EU-a u četvrtak na kojoj ćemo probati usuglasiti mjere koje će se provesti na razini svih europskih država, najavio je ministar zdravstva.

Uručeno 16 ugovora o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava

Dodao je kako je ekspertna skupina Ministarstva zdravstva u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova na temelju analize zaključila da u ovom trenutku nema potrebe za restriktivnim mjerama na hrvatskim granicama.

„Postoji samo nekoliko većih graničnih prijelaza na koje dolaze organizirano turisti iz Kine pa nema potrebe u ovom trenutku raditi druge restriktivne radnje. Zasad je situacija pod kontrolom. U početku je bilo nekoliko nesnalaženja, ali sada sve institucije funkcioniraju na adekvatan način“, ocijenio je.

Beroš je u Ministarstvu zdravstva danas uručio 16 ugovora o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava zdravstvenim ustanovama za projekte u sklopu EU projekta „Promocija zdravlja i prevencija bolesti“, ukupne vrijednosti veće od 13 milijuna kuna.

Riječ je o projektima promocije zdravih navika i povećanja svjesnosti i znanja građana o važnosti prevencije bolesti te projektima unapređenja znanja i vještina zdravstvenih djelatnika.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Vili Beroš