Beroš: Idući tjedan inspekcijski nalaz u slučaju Budak. Odnos prema pacijentu treba biti uvažavajući i profesionalan

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je, vezano uz optužbe onkološke pacijentice Line Budak, da nalaz inspekcije koji će pokazati ima li  elemenata stručnog propusta ili kaznenog djela, očekuje idući tjedan. Nakon čega će se odlučiti o daljnjem postupanju. 

"Nakon zaprimanja dopisa Line Budak u istom je trenutku pokrenuta zdravstvena inspekcija. Osim Klinike za tumore, nadzor je proširen i na druge zdravstvene ustanove i na primarnu zdravstvenu zaštitu", izjavio je Beroš o slučaju onkološke pacijentice koja je optužila je Kliniku za tumore da je sedam mjeseci nisu obavijestili da ima karcinom dojke, zbog čega joj je odgođeno liječenje i ugroženo zdravlje, pa i život. 
 
Beroš je na poručio da se nitko u Ministarstvo ne bi usudio braniti neobranjivo, kao i da Ministarstvo nije sud za odmjeravanje kazne. 
 
"U slučaju stručnih propusta na daljnje postupanje predmet će biti poslan Liječničkoj komori, a ako ima elemenata kaznenog djela, bit će upućen DORH-u", rekao je Beroš novinarima nakon sastanka s predstavnicima Hrvatskog liječničkog zbora.
 
Dodao je da se, osim zdravstvene inspekcije, unutarnji nadzor provodi u svim bolnicama, uključenima u slučaj Budak.
 
O sankcijama za Pleštinu odlučit će njegov ravnatelj
 
Vezano uz razinu komunikacije šefa onkologije u KBC-u Zagreb Stjepka Pleštine s Linom Budak, Beroš je rekao da je ne odobrava.
 
"Vrlo nepromišljeno. Sva komunikacija prema pacijentima mora biti službena, uvažavajući činjenicu da je s druge strane netko tko traži i treba dobiti adekvatnu pomoć. Što se tiče sankcija za Pleštinu, to će procijeniti njegov ravnatelj (Ante Ćorušić)", rekao je Beroš o Pleštininim mailovima upućenima na adresu Line Budak.
 
"Odnos prema pacijentu treba biti uvažavajući, profesionalan i korektan. Sve ove elemente, koji ne ulaze u tu kategoriju, osobno kritiziram", istaknuo  je.
 
Dodao je i da je Lini Budak odgovorio dopisom ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice u kojemu  se liječila.
 
Najavio je informatičke promjene u sustavu kako bi se svi bolnički nalazi vraćali obiteljskom liječniku.
 

Pisane vijesti | Zdravlje | Vili Beroš