Beroš: Infekcija legionelom se u KBC-u Zagreb vjerojatno pojavila zbog građevinskih radova

Slika /Vijesti/2024/Lipanj/19_lipnja/Beros_19_lipnja.jpg

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je izjavio kako se infekcija legionelom u KBC Zagreb vjerojatno pojavila zbog građevinskih radova. Odbacio je tvrdnje da je bilo zataškavanja tog slučaja, te ne vidi krivnju ravnatelja bolnice zbog šestero zaraženih i troje umrlih.   

"Vrlo vjerojatno, s obzirom na protupotresnu obnovu, zbog prenamjene odjela, dolazi do stvaranja slijepih crijeva u vodovodnoj opskrbi koja su locus minoris za nastanjivanje ove bakterije. Danas smo detektirali ta slijepa crijeva kao mogući izvor zaraze", rekao je ministar Beroš na konferenciji za novinare u KBC-u Zagreb gdje je o zarazi legionelom razgovarao s ravnateljem KBC-a Zagreb Antom Ćorušićem.
 
Jučer je objavljeno kako je legionelom u toj bolnici zaraženo šestero pacijenata u protekla dva i pol mjeseca, te da je troje zaraženih preminulo.
 
Ministar je izrazio žaljenje zbog ovog slučaja, pojasnivši da, kada je riječ o legioneli kao zarazi, u Hrvatskoj godišnje imamo 60-tak slučajeva, a smrtnost je 10 posto, što znači, nije ništa novo i događa se već neko vrijeme.
 
Beroš je demantirao navode da je bilo pokušaja zataškavanja ovog slučaja, kazavši kako je KBC Zagreb rano, prije oko šest tjedana, obavijestio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, međutim očito se nije do kraja uspjelo u sprječavanju širenja zaraze, zbog čega je, kako je rekao, formirao radnu skupinu.
 
"Činjenica jest da nisam bio na vrijeme obaviješten, no želim demantirati tvrdnje da se nešto zataškavalo", istaknuo je Beroš, a svim pacijentima je poslao poruku o sigurnosti u bolnicama, navodeći da se provode sve mjere kako bi se širenje zaraze spriječilo.
 
U zadnjih 15 dana nema ni jednog slučaja zaraze legionelom

Potvrdio je kako će zatražiti unutarnji nadzor, međutim ne vidi odgovornost ravnatelja KBC-a Ćorušića.
 
On sam, dodao je, osjeća odgovornost kao ministar, ali ne može kontrolirati vodu u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj.
 
"Ravnatelj nije mogao znati da će postojanje ovakvih slijepih crijeva uzrokovati zarazu", ponovio je Beroš. 
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti