Beroš o apelu liječnika i znanstvenika: Većina njihovih mišljenja i zahtjeva je u suglasnosti s Nacionalnim stožerom

Nakon današnje sjednice Vlade medijima su se obratili ministar zdravstva Vili Beroš te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je 26 znanstvenika zabrinutih širenjem Covida-19, svojim preporukama za prevladavanje koronakrize ipak poslalo ohrabrujuću poruku temeljenu na struci i znanosti, na čemu se temelje i stavovi i preporuke Nacionalnog stožera.

"Oni u ovom trenutku šalju ipak jednu ohrabrujuću poruku jedinstvenog stava struke, jer je dosad bilo nekoliko različitih tonova, motiviranih bilo osobnim ili znanstvenim nadmetanjem, koji su bili kontraproduktivni i kontradiktorni i nisu pridonijeli fokusiranju javnih poruka prema građanima", izjavio je Beroš nakon sjednice Vlade.

Naglasio je i da su odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite temeljene na struci i znanosti, pa je iz apela hrvatskih znanstvenika vidljivo kako je i većina iznesenih mišljenja i zahtjeva u suglasnosti sa stavovima i preporukama Stožera, dodao je ministar zdravstva.

"Naša jedina polazišna točka je znanosti i kada se tako gleda, kada maknu određene taštine, različita promišljanja, onda dolazite do toga da je većina tih stvari unisona i na tragu zajedničkog promišljanja, a cilj nam je isti - spriječiti širenje koronavirusne infekcije", rekao je.

Komentirajući izjavu varaždinskog župana Radimira Čačića koji je prozvao najodgovornije da su lagali tvrdeći da oštrije mjere protiv koronavirusa ne daju rezultate, Beroš je rekao kako je Stožer podržao oštrije mjere u toj županiji, te je jasno da će smanjenje kontakata smanjiti širenje virusa.

"Tu nema disonantnih tonova i sigurno nitko namjerno nije prikazivao neučinkovitost mjera. Čarobnog štapića nema, prilagođavali smo se iz dana u dan i kada pogledate rezultate u Europi i svijetu, nema velikih odudaranja", istaknuo je Beroš.

Dodao je kako Hrvatska i dalje ima veliki broj oboljelih od Covida-19, ali ipak se vidi stagnaciju porasta bolesnika koji trebaju respirator.

Ministar Fuchs o online nastavi
 
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs komentirao je novu odluku kojom srednjoškolci od 14. prosinca do 18. siječnja prelaze na online nastavu.
 
'' Funkcioniramo po modelu A, B i C, a ima i kombinacija ako se radi o izolaciji nekoliko razreda. Mislimo da se ovakav model pokazao uspješnim i dobrim u našoj situaciji. Mi nemamo neku jako veliku incidenciju među učenicima, ona je više-manje onakva kakva je bila i na početku, održavala je ukupni porast koji se događao u općoj populaciji, ali na daleko nižoj razini'', kazao je.
 
Dodao je da neke županije već funkcioniraju po modelu online nastave, kao i da bi prvi problem sa zarazom učenika mogao biti u javnom prijevozu.
 
''Osam županija već funkcionira po tom modelu, a ove ostale će to prodiskutirati i sutra ili prekosutra javiti prelaze li na online od 14. prosinca ili zadnja tri dana, ali najvjerojatnije 14.'', kaže Fuchs.
 
Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti