Beroš: Pilot – projektom preventivnih zdravstvenih pregleda u Međimurskoj županiji nastavljamo uspješnu reformsku mjeru

Slika /Vijesti/2023/Lipanj/29 lipnja/beros.jpg

Obilježen je početak Pilot-projekta preventivnih zdravstvenih pregleda u Međimurskoj županiji na čije je predstavljanje u Čakovec došao i ministar zdravstva Vili Beroš. "Ulaganje u prevenciju dokazano donosi pozitivne medicinske ishode. Upravo zato ova Vlada i zdravstvena administracija ulažu znanje, vrijeme i novac u preventivu s pacijentom u fokusu", naglasio je te zahvalio Međimurskoj županiji što se uključila u taj projekt.

Pilot – projekt preventivnih zdravstvenih pregleda odvija se unutar javnog zdravstvenog sustava i u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja, a obuhvaća pet županija.

Dosada je predstavljen u Osječko-baranjskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, a nakon Međimurske, slijede Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija.

"Današnjim pregledanim građanima obilježili smo početak Pilot – projekta preventivnih zdravstvenih pregleda u Međimurskoj županiji čime nastavljamo uspješan niz posebne reformske mjere u području prevencije", rekao je ministar Beroš i dodao da je, prema prvim izvješćima, zabilježen velik broj sugrađana koji se odazivaju na ta preventivni zdravstveni pregled, a mnogi su upućeni na dodatne dijagnostičke i specijalističke pretrage.

Preventiva daje višestruke dobrobiti na duge staze

Beroš je naglasio da preventiva daje višestruke dobrobiti na duge staze.

"Ulaganje u prevenciju dokazano donosi pozitivne medicinske ishode. Upravo zato ova Vlada i zdravstvena administracija ulažu znanje, vrijeme i novac u preventivu s pacijentom u fokusu", naglasio je te zahvalio Međimurskoj županiji što se uključila u taj projekt.

Ukupno su se u Pilot – projekt dosad odazvala 72 tima obiteljske medicine, od toga 10 timova iz različitih dijelova Međimurske županije. Unutar Međimurske županije bit će tri punkta za preventivni pregled: u Čakovcu, Prelogu i Kotoribi.

"Projekt koji može spasiti jedan ljudski život opravdava svaku lipu i cent uložen u taj sustav. Davnih smo dana prepoznali važnost preventive, danas imamo preventivne programe Zavoda za javno zdravstvo koji su jedinstveni i među najboljima u državi", poručio je međimurski župan Matija Posavec i dodao da su ministra upoznali sa svim projektima koji se trenutno rade u zdravstvenom sustavu.

Pilot- projekt u Međimurju provodit će 10 timova i u sljedeća tri mjeseca bit će pregledano oko 200 osoba koje su odabrane slučajnim odabirom, a koji već dulje vrijeme nisu registrirane da su bile na pregledu.

Broj osiguranika u HZZO-u za 400.000 veći od broja hrvatskih građana

Broj osiguranika u sustavu HZZO-a za 400.000 je veći nego broj hrvatskih građana, kazao je ministar Beroš komentirajući istek roka za provjeru statusa građana koji su osigurani kao nezaposlene osobe, a ne vode se na Zavodu za zapošljavanje.

Ministar je naglasio da se u sklopu ranijih izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, na prijedlog HZZO-a, uvidjela potreba dovođenja u red popisa osiguranika HZZO-a.

Broj osiguranika je 400.000 veći nego broj građana Hrvatske, što je možda očekivano jer imamo određeni broj inozemnih osiguranika, međutim taj broj je daleko prevelik. Kada je riječ o samo jednoj kategoriji, osiguranicima koji se vode kao nezaposleni, njih je preko 280.000 više nego što imamo registriranih nezaposlenih na Zavodu na zapošljavanje, rekao je Beroš.

"Oni doista predstavljaju, neću reći trošak za zdravstveni sustav, ali zadnju godinu dana 232 milijuna eura je utrošeno na liječenje te skupine ljudi", istaknuo je. Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju široko priznaje prava, gdje puno skupina osiguranika ima osnove za dobivanje zdravstvenog osiguranja, dodao je.

Tu su studenti, djeca, mnoge druge skupine... S obzirom na tako širu pokrivenost populacije vjerujem da neće biti iznimaka koji će biti na ovaj način izgurani iz zdravstvenog osiguranja. Nama je obaveza, zbog financijske stabilnosti samog zdravstvenog sustava, vidjeti što i kako, poručio je Beroš.

U povodu prosvjeda vozača Hitne medicinske pomoći u znak podrške kolegi koji je u istražnom zatvoru zbog slučaja u kojem su pregažene tri osobe, ministar je rekao kako je istraga u tijeku, a nije u njegovom području odgovornosti da to komentira.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti