Beroš pozvao građane na najveću ozbiljnost: Naš cilj nije zatvoriti gospodarstvo, nego naći suživot s virusom

Slika /Vijesti/2020/10 listopad/16 listopada/HN20201016763784.jpg

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je upozorio da Hrvatska u ovom trenutku ima ozbiljan porast novooboljelih od Covida-19 i pozvao građane na najveću ozbiljnost jer će inače virus upravljati njihovim životima.

"Danas je prvi put broj novozaraženih prešao tisuću. Virus ulazi u zdravstveni sustav, staračke domove i ozbiljno prijeti na sve strane. Krajnje je vrijeme da uzmemo stvar u svoje ruke. Odustanemo li od osobne odgovornosti, virus će upravljati našim životima", istaknuo je Beroš i pozvao građane da se pridržavaju donesenih mjera, nužnih da se spriječi eksponencijalni rast novozaraženih.

Mjere nisu kazna, naglasio je ministar koji se zajedno  s ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavom Capakom obratio javnosti u povodu rekordnog broja novozaraženih od koronavirusa u Hrvatskoj, kojih je danas evidentirano 1131.

Zdravstveni sustav zasad funkcionira

Beroš je naglasio da zdravstveni sustav za sada funkcionira, no to ne može sanirati neodgovorno ponašanje pojedinaca.

U zadnja 24 sata u bolnice je zaprimljeno 117 bolesnika, a jučer je umrlo troje ljudi, rekao je Beroš.

U KBC-u Rijeka popunjeno je 31 posto kapaciteta, u KBC-u Osijek 81 posto kapaciteta, u KBC-u Split, 27, a u KB-u Dubrava 60 posto.

Virus je ušao u KB Sveti duh, KB Merkur, KBC Osijek, KBC Sestre milosrdnice, u bolnicu u Popovači, OB Našice i OB Zabok. 

"Pokušavamo balansirati mjere. Naš cilj nije zatvoriti gospodarstvo, nego naći suživot s virusom. Minorizirati mjere nije dobro. Pogledajmo brojke i naučimo nešto iz njih", poručio je ministar.

Capak: Zabrinjavajući porast oboljelih, građani relativiziraju mjere

Capak je rekao da svjedočimo ozbiljnom i zabrinjavajućem porastu novooboljelih, iako nema posebnih žarišta. To je zrakasto širenje jer se ne pridržavamo mjera, iako Hrvatska ima najliberalnije mjere u Europi.

"Čitavo vrijeme nastojimo donijeti balansirane mjere u epidemiološkim okvirima da život funkcionira, no prisutno je relativiziranje mjera. Tražimo od građana da prihvate mjere koje smo donijeli ovoga tjedna i da se ponašaju odgovorno jer jedino tako možemo zaustaviti ovaj rast", kazao je Capak. 

Dodao je da se u ovom trenutku ne razgovara o uvođenju novih epidemioloških mjera jer se očekuje učinak nedavno uvedenih mjera.

No, upozorio je, prostora za pooštravanje mjera još uvijek ima, uz ostalo daljnje ograničavanje okupljanja, stroža kontrola nošenja maski i ranije zatvaranje mjesta okupljanja.

Ivica Lukšić iz KB-a Dubrava rekao je da se KB Dubrava sve više popunjava oboljelima, a Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević je popunjena, no za sada nije prisutan veći porast teško oboljelih koji traže intenzivno liječenje.

U planu aktiviranje Arene i drugih sekundarnih kapaciteta

"Držimo stvari pod kontrolom, no moramo se kao društvo uozbiljiti i sačuvati zdravstveni susta koji je uz domove za umirovljenike najosjetljivija karika", istaknuo je Lukšić.

Beroš vjeruje da će zdravstveni sustav moći pokriti potrebe te iznio podatke o 917 specijalista i specijalizanata u intenzivnoj njezi, 14.460 hospitalnih kreveta, 800 respiratora i oko 1450 intenzivnih kreveta. 

Pokrenuti su planovi za pokretanje sekundarnih kapaciteta, uključujući Arenu u Zagrebu, koji će se aktivirati ako broj oboljelih bude rastao.

"Ako zdravstveni sustav postane preopterećen, doći će do problema u liječenju svih bolesnika", poručio je ministar.

Razmišlja se i o uvođenju hladnog pogona u bolnice u koje je ušao virus, no ministar ističe da će to biti selektivno jer ljudi obolijevaju i od drugih akutnih stanja i moraju se moći liječiti na adekvatan način.

U ponedjeljak će ekspertna skupina odrediti u kojim će se zdravstvenim ustanovama prijeći na hladni pogon, najavljeno je.

U Hrvatskoj 1131 novi slučaj zaraze kornavirusom

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježen novi rekord u broju zaraženih koronavirusom - utvrđen 1131 novi slučaj, a umrla je jedna osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 4233, a među njima je 505 pacijenata na bolničkom liječenju. Od toga broja na respiratoru su 24 pacijenta.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježeno je 23.665 osoba s koronavirusom, od kojih je 345 preminulo.

Ukupno se oporavilo 19087 osoba, od toga 459 u zadnja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 17242 osobe.

Do danas je ukupno testirano 385.072 osobe, od toga 5693 u posljednja 24 sata.


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Vili Beroš