Beroš: Vrijeme je za raspravu o budućnosti zdravstva u EU

Vrijeme je za raspravu o budućnosti zdravstva u EU, rekao je u utorak ministar zdravstva Vili Beroš na sastanku EPSCO Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača, koji u Luxembourgu okuplja sve ministre nadležne za zdravstvo u EU.
 

Nakon pune dvije godine kriznog upravljanja pandemijom, sada trebamo razmatrati budućnost zdravstva u EU. Imali smo konstruktivne rasprave o uspostavi Europskog prostora zdravstvenih podataka, o reviziji Strategije EU za globalno zdravstvo kao i aktualnom pitanju viškova cjepiva, izjavio je ministar Beroš, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva RH.
 
Zajednički je cilj zaštita zdravlja naših građana, no kao donositelji odluka, dodao je, "također imamo dužnost opravdati povjerenje građana, na čemu nastavljamo aktivno raditi“.  
 
Na sastanku EPSCO Vijeća, prvi na dnevnom redu bio Prijedlog uredbe o Europskom prostoru zdravstvenih podataka, koji predstavlja velik iskorak u smislu digitalizacije zdravstvenih sustava u kontekstu primjene najboljih principa i zajedničkog pristupa za uspostavu sigurnog okvira za razmjenu zdravstvenih podataka, navode iz Ministarstva.
 
Beroš je naglasio važnost potpunog poštivanja zaštite osobnih podataka te potrebu osiguranja interoperabilnog okvira za sigurnu razmjenu zdravstvenih podataka i njihovu uporabu za unaprjeđenje kvalitete zdravstvene zaštite.
 
Ministri zdravstva država članica EU dodatno su razmotrili moguće prioritete djelovanja u sklopu revizije Strategije EU za globalno zdravstvo. Naglasili su potrebu jačanja koordinacije između država članica, kao i uloge EU u području zdravstva na globalnoj razini.
 
Bilo je govora i o trenutačnom stanju u kontekstu zdravstva i humanitarne pomoći Ukrajini o čemu je Europska komisija (EK) izvijestila sve države članice te ih dodatno informirala o provedbi uredbi o medicinskim proizvodima te Uredbe o procjeni zdravstvenih tehnologija.
 
Ministar Beroš osvrnuo se i na trenutne izazove vezano uz situaciju s viškovima cjepiva protiv covida-19. Rekao je kako dijeli razmišljanja i zabrinutost drugih država članica glede adekvatnog zbrinjavanja viškova cjepiva i sprječavanja novog nakupljanja zaliha.
 
Stoga s predstavnicima inicijative za ponovno pokretanje pregovora s proizvođačima cjepiva, želimo dodatno aktualizirati ovu temu i pozvati EK na jače napore u prilagodbi postojećih ugovora za nabavu cjepiva, sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji, rekao je. Time bi se, dodao je Beroš postigla dovoljna razina fleksibilnosti i osigurali povoljni rezultati za zdravstvene sustave, i u konačnici, opravdalo povjerenje građana.
 
Zabilježen hepatitis kod mlađih od 16 godina i porast prijenosa majmunskih boginja
 
Povjerenica EK za zdravstvo i sigurnost hrane Stella Kyriakides je s izvršnom direktoricom Europske agencije za lijekove Emer Cooke te direktoricom Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti Andreom Ammon izvijestila o pojavnosti novih javnozdravstvenih prijetnji na području EU.
 
Rekla je da je u protekla dva mjeseca zabilježeno kretanje hepatitisa nepoznatog etiološkog podrijetla kod djece mlađe od 16 godina, a bilježi se i porast prijenosa majmunskih boginja.
 
Izvor: Hina

Pisane vijesti | Vili Beroš