Beroš za Novu TV: Moramo znati da nošenjem maski štitimo druge

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je danas u Dnevniku Nove TV, gdje je komentirao aktualne teme u zdravstvu te situaciju s koronavirusom i događaj u Čakovcu gdje je muškarac preminuo usred hemodijalize kada mu je dano pogrešno sredstvo.

Čeka se nalaz inspekcije
 
''U tijeku je i rad Povjerenstva za unutrašnji nadzor u županijskoj bolnici. U tijeku su i izvidi zdravstvene inspekcije. Ovaj slučaj nije jednostavan'', kaže.
 
Na pitanje odgovornosti za rad ilegalnog doma u Legradu, Beroš je kazao da je on zadužen za praćenje zdravstvene situacije, a ovo je pitanje za druga područja.
 
"Razumijem interes, ali ne bih rekao da se na nalaz inspekcije dugo čeka. U tijeku je i rad povjerenstva za unutrašnji nadzor, ali i nadzor zdravstvene inspekcije. Čeka se i toksikološka analiza. Kada sve dobijemo usuglasit će se mišljenja i proslijedit ćemo ih dalje te obavijestiti javnost", rekao je Beroš.
 
Nije mogao odgovoriti tko je kriv, jer u izvidi u tijeku, a zaključnog izvida nema.
 
Kada se radi o domu za starije u kojemu ima zaraženih, kaže da njegovo ministarstvo nije nadležno za to.
 
"Domovi za starije nisu u ingerenciji ministarstva zdravstva, mi sada nastojimo zbrinuti sve koje je potrebno", dodaje Beroš.
 
Nije se razgovaralo o kaznama za nenošenje maski
 
Što se tiče obveznog nošenja zaštitnih maski u zatvorenom, Beroš je kazao da se još nije razgovaralo o sankcioniranju onih koji se toga ne pridržavaju.
 
''Ono što je važno jest ukazivati na važnost nošenja zaštitnih maski. Naime, održavanje fizičkog razmaka jedan je od najvažnijih načina sprečavanja širenja bolesti. Naravno da nije uvijek moguće održati distancu i u tim je slučajevima maska vrlo važan element. Možemo reći da ovih dana nošenje maske postaje gesta s porukom – čuvanje je vlastita odgovornost'', govori ministar.
 
Kaže da ''nitko na ovom svijetu nema resurse'' da bi kontrolirao nose li svi ljudi maske. ''Sve je na odgovornosti. Moramo znati da nošenjem maske štitimo druge'', poručuje Beroš.
 
Ponovno radi rodilište u Petrovoj
 
Ministar je otkrio da je ponovno otvoreno rodilište u zagrebačkoj bolnici u Petrovoj nakon što je privremeno bilo zatvoreno jer otkriveno da je jedan liječnik zaražen koronavirusom te je njegovih 15 kolega završilo u samoizolaciji.
 
Beroš kaže da, ako se svi budu pridržavali mjera, funkcioniranje zdravstvenog sustava nije upitno tijekom epidemije.
 
''Međutim, treba ponovno naglasiti da je sve ono što se radi na ulazu u zdravstvene ustanove od velike važnosti za čuvanje zdravlja pacijenata, ali i zdravstvenih djelatnika. Sve te procedure su stvarno nužne i to će najbolje doći na vidjelo tijekom jeseni kad će vjerojatno širenje virusa biti učestalije'', objašnjava ministar.
 
"U ovom trenutku ako budemo pažljivi sve će dobro funkcionirati, no potrebno je ponovno naglasiti da je održavanje distance od osnovne važnosti za pacijente i za zdravstvene djelatnike. Sve te procedure koje nas opterećuju su nužne", dodao je.
 
Rješavaju se problemi prekovremenih sati
 
Kada je riječ o problemu prekovremenih sati koji nisu isplaćeni liječnicima, Beroš je otkrio da su održana dva sastanka s Ministarstvom financija kako bi se definirano način otplate svih dosad neisplaćenih prekovremenih sati onim liječnicima koji podižu tužbe. Vjerojatno će biti plaćeni obročno.
 
Vili Beroš je istaknuo i da korištenje eUputnica zasad funkcionira vrlo dobro. ''Oko 8200 naručivanja eUputnica dnevno je nešto što stvarno obećava'', rekao je ministar zdravstva.
 
Izvor: Vlada / Nova TV

Pisane vijesti | Zdravlje | Vili Beroš