Beroš za RTL: Cijepljenjem je moguće ostvariti povratak u normalno. Brojke niže. Opuštanja nema.

Ministar zdravstva Vili Beroš o cijepljenju protiv covida-19 je govorio za središnji dnevnik RTL RTL televizije.

''Znam tko će se cijepiti, međutim važnije od činjenice tko će se cijepiti je uopće činjenica da cijepljenje započinje. To je prekretnica u borbi protiv koronavirusa i baca potpuno drugačiju svjetlost na budućnost. Dakle moguće je za cijepljenjem ostvarimo povratak u naše normalno, to je realno moguće i zato moramo biti dovoljno svjesni, savjesni i odgovorni da shvatimo tu činjenicu i napravimo sve što je u našoj moći da realiziramo visoku procijepljenost'', rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.
 
Dogovorene su osobe koje će se prve cijepiti. Prema Beroševim riječima u HZJZ-u postoji plan, a naša je obaveza brinuti o onima koji su najpotrebitiji.
 
''Stoga će se cijepiti i starije osobe u domovima za starije i nemoćne, ali isto tako i znanstveni radnici. Vjerojatno će to biti istovremeno prvog dana cijepljenja i isto tako je vrlo vjerojatno da će te inicijalne, simbolične doze koje će biti za sve države i članice EU jednako, vjerojatno će se  potrošiti već u prvom danu. Iako 27., 28. i 29. prosinca su proglašeni danima cijepljenja protiv covida'', kazao je Beroš.
 
Svjedočili smo ranijih godina, pojašnjava Beroš, da su cjepivima protiv sezonske gripe u jednom dan procijepilo i 30 000 građana. Zato Beroš smatra da je lako moguće da se dostupnih 9 750 doza potroši u prvom danu, a onda ćemo čekati sljedeću tranšu koja je vrlo brzo, 31. prosinca.
 
''Možete biti sigurni da smo mi u okviru naših nastojanja izborili za Hrvatsku maksimalno. Međutim situacija s proizvođačima i odobrenjem cjepiva je takva da nam nitko ne može garantirati dinamiku istog. Ono što je sad potpuno jasno je da je EMA odobrila Pfizerovo cjepivo, međutim isto tako čekamo odobrenje nekih drugih cjepiva. Ukoliko ne bude dodatnih komplikacija sve će ići svojom predviđenom dinamikom'', izjavio je Beroš.
 
Stariji od 65. godina bit će procijepljeni do proljeća. No može se dogoditi ukoliko dobijemo dovoljno doza cjepiva, da oni budu procijepljeni i prije. Naš cilj, tvrdi ministar zdravstva, je 70 posto procijepljenosti, jer to je garancija koja onemogućava daljnje širenje bolesti. Optimalno bi bilo doći do takve procijepljenosti, jer to garantira sprječavanje širenja infekcije.
 
''Ako je moguće doći do takve procijepljenosti do ljeta bilo bi optimalno, a onda mislim da bi određene vremenske okolnosti pogodovale sprječavanju daljnjeg širenja virusa i da bi priča mogla biti potpuno drugačija'', rekao je Beroš.
 
Mnogi se pitaju je li kampanja trebala krenuti ranije  i je li moguće doći do 70 posto procijepljenosti. Beroš tvrdi kako nisu stručnjaci koji se bave epidemiologijom odlučivali kada će kampanja započeti. To je bio posao PR stručnjaka, a s ovim simboličnim, inicijalnim dozama cijepimo samo one skupine koje zahtijevaju cijepljenje.
 
''Nama će daleko veći izazov biti tijekom proljeća kad ćemo cijepiti građane od kojih se neki još uvijek dvoume hoće li se cijepiti. Cilj kampanje je djelovati upravo na te građane upravo u trenutku kad će doći red na njihovo cijepljenje. Početak kampanje je promišljen i daljnja dinamika je također promišljena'' , tvrdi Beroš.
 
Beroš vjeruje kako prva anketa koja je bila napravljena i koja ukazuje na loše rezultate je loše napravljena.
 
Cijepit će se 65 do 70 posto liječnika i sestara B Dubrava i KBC-a Zagreb
 
''Sadašnje informacije iz KB Dubrava i KBC-a Zagreb ukazuju da će se 65 do 70 posto liječnika i sestara cijepiti. No isto tako morate znati da među zdravstvenim radnicima
 
imate 10 000 i više onih koji su preboljeli bolest, a oni nisu u ovom trenutku među prvima na listi s obzirom da su stekli određeni imunitet'', kazao je Beroš.
 
''Svi oni koji su preboljeli koronu stekli su određeni stečeni imunitet koji prema sadašnjim spoznajama traje od tri do šest mjeseci. Može se cijepiti i prije, no preporuka je cijepiti se nakon što taj imunitet prođe. Mislim da ću se cijepiti šest mjeseci nakon preboljenja bolesti i naručit ću se već sada za taj datum'', rekao je Beroš.
 
Pojasnio je kako mu u ovom trenutku ne treba nekakav dodatni imunitet s obzirom da ga je stekao i na ovaj način svoje cjepivo prepušte nekome kome ono doista treba.
 
''Ako je pitanje mog cjepiva ja ću se apsolutno cijepiti i mislim da je cijepljenje najznačajnija zdravstvena mjera koja je spasila najviše života u usporedbi s bilo kojom drugom zdravstvenom mjerom'', rekao je Beroš.
 
Prokomentirao je kako trend je ohrabrujući i brojke jesu niže, međutim mjesta za opuštanje nema.
 
Brojke niže, opuštanja nema
 
''Dolaze nam izazovna vremena, dolaze nam Božić i Nova godina, obiteljska druženja, stoga ponovo apeliram na sve da se odgovorno ponašamo'', apelirao je Beroš. 
 
Izvor: RTL / Vlada


Pisane vijesti