Bilježimo usporavanje stope inflacije, očekujemo da se situacija s cijenama stabilizira

Slika /Vijesti/2023/Veljača/2 veljače/VRH_1392.jpg

Premijer Andrej Plenković najavio je danas da će novi Zakon o obnovi, nakon završenog javnog savjetovanja, biti pripremljen za Vladu idućeg tjedna, kada će se predstaviti i plan zbrinjavanja građana koji su još u privremenom smještaju, mahom onih u kontejnerima na Banovini. Govoreći o najnovijim podacima DZS-a o inflaciji u siječnju, istaknuo je kako se bilježi njeno usporavanje drugi mjesec zaredom. "Očekujemo da se situacija, kada je riječ o cijenama, stabilizira i da inflacija krene prema dolje", poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u uvodnom dijelu današnje, 189. sjednice Vlade.
 
Govoreći o najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, u vezi s indeksom potrošačkih cijena, odnosno inflacijom za siječanj.
 
Nakon tri mjeseca zaredom, listopada, studenog i prosinca, kada je inflacija bila preko 13 posto, u siječnju je iznosila 12,7 posto na godišnjoj razini.
 
"Riječ je o usporavanju stope inflacije i to je za nas dobra vijest", kazao je premijer Plenković istaknuvši da već drugi mjesec bilježimo obrnuti trend, od rasta prema smanjenju.
 
Inflacijski pritisak smanjen je i u kontekstu neopravdanog povećanja cijena prigodom prelaska na euro, zahvaljujući aktivnostima Vlade, dodao je.
 
Četiri države europodručja imaju višu stopu inflacije od Hrvatske – Slovačka, Estonija, Latvija i Litva. Sedam država ima preko 10 posto, a prosjek je 8,5 posto.
 
Podsjetio je na procjene Europske komisije za 2023. da će usporavanje inflacije na godišnjoj razini biti oko 6,5 posto, dok su prognoze Ministarstva financija nešto ispod 6 posto.
 
"U svakom slučaju, očekujemo da se situacija, kada je riječ o cijenama, stabilizira i da inflacija krene prema dolje", poručio je.
 
Novi Zakon o obnovi idući tjedan na Vladi

 
Što se tiče podataka Europske komisije u vezi s Indeksom ekonomske klime, Hrvatska je na prvom mjestu, što je dobra vijest, istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Izvijestio je da je završeno javno savjetovanje o novom Zakonu o obnovi, a za sjednicu Vlade bit će pripremljen idućega tjedna.
 
"Uz objedinjavanje institucija, cilj je pojednostavljenje procedura, značajno smanjenje zahtijevane dokumentacije, a idućeg tjedna bit će predstavljen i plan stambenog zbrinjavanja naših građana smještenih u privremenom smještaju, mahom onih koji su u kontejnerskih naseljima na Banovini", najavio je predsjednik Vlade.
 
Dodao je da će se na današnjoj sjednici Vlade dopuniti Odluka o financiranju najamnina za građane pogođene potresom, čime će se proširiti pravo na financiranje najamnine stanovnicima Sisačko-moslavačke županije, čiji su domovi označeni žutim naljepnicama, a u privremenom su smještaju.
 
Dužni smo hrvatskim braniteljima vratiti ukinutih deset posto mirovine  
 
Od ostalih tema premijer je izdvojio otvaranje Veteranskog centra u Sinju, kojeg je s potpredsjednikom Medvedom otvorio prošloga petka, istaknuvši da je time otvoreno 30 novih radnih mjesta u Sinju.
 
Nakon centara u Sinju, Lipiku, Daruvaru, Petrinji i Šibeniku, planirana je izgradnja još tri takva centra, iz novih proračunskih sredstava Europske unije.
 
U kontekstu skrbi i potpore hrvatskim braniteljima, spomenuo je i plan Vlade da se ukine zakon koji se odnosi na mirovine po posebnim propisima.
 
Time će se za oko 62 tisuće branitelja i članova njihovih obitelji vratiti ukinutih deset posto mirovine – i to prvih pet posto već od 1. srpnja ove godine, a u potpunosti od 1. siječnja 2024.
 
"To pokazuje snagu i konsolidaciju Hrvatske ekonomski i financijski, kapacitete da izlazimo iz kriza i da rješavamo različita pitanja i probleme koji su opterećivali dio naše populacije jedno vrijeme. Ovo je zasigurno ono što smo dužni vratiti hrvatskim braniteljima", poručio je predsjednik Vlade.
 
Posjet Mostaru
 
Od ostalih tema izdvojio je posjet delegacije Svjetske banke, posvećen novom Memorandumu za Hrvatsku, kao okviru suradnje i potpore konkurentnosti i razvoju te brojnim projektima, a premijer je istaknuo kako je suradnja sa Svjetskom bankom vrlo korisna u nizu resora.
 
Najavio je da će u subotu posjetiti Mostar, u prigodi zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora. Tom će prigodom predsjednik Vlade razgovarati s predstavnicima svih hrvatskih stranaka u BiH, a sastat će se i s novoizabranom predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto, čiji se službeni posjet Hrvatskoj očekuje sredinom veljače.
 
Na jučer održanom sastanku Savjeta za INA-u razmotrena su pravna mišljenja, a zadužen je ministar Filipović da, uz podršku ministra Malenice, nastavi razgovore s predstavnicima MOL-a oko izvršenja pravorijeka ICSID-a, ali i oko širih odnosa Hrvatske i MOL-a i uvođenja novog modela korporativnog upravljanja INA-om.



Pisane vijesti