Bitno da čujemo svjedočenje žrtava, institucije se trebaju baviti zločinima koji nisu do kraja istraženi i procesuirani

Slika /Vijesti/2018/10 listopad/14 listopada/H20181014000120.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je na Dugom otoku odgovarao na pitanja novinara. U svojoj izjavi osvrnuo se na jučerašnji prosvjed u Vukovaru.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da je pitanje ratnih zločina i njihovo nezastarijevanje, nužnost istraživanja i procesuiranja trajna zadaća svih tijela koja su za to nadležna – policije, Državnoga odvjetništva i sudova.
 
„Brojni su procesi do sada dovedeni do kraja, neki još traju, no sigurno ima još ratnih zločina koji nisu niti do kraja istraženi, niti procesuirani. Smatram da je to zadaća kojom se te institucije trebaju baviti“, poručio je Plenković.
 
Što se tiče percepcije u javnosti da procesuiranje ratnih zločina ide jako sporo, predsjednik Vlade je rekao da su ministar pravosuđa i predstavnici DORH-a više puta kazali koliko je u biti velik broj procesuiranih ratnih zločina u Hrvatskoj.
 
"I dobro je da kontinuirano izlaze s tim podatcima, čini mi se da je glede realnosti i percepcije malo došlo do jedne diskrepancije, jer procesuiranje ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriju Hrvatske, a posebno onih koji su se zbili u Vukovaru i na Ovčari su se vodili pred hrvatskim sudovima, Haaškim sudom i pred specijaliziranim sudom za ratne zločine u Srbiji. Međutim, taj posao treba nastaviti", istaknuo je premijer.
 
Na pitanje je li u subotu u Vukovaru bio i antivladin prosvjed jer su prosvjednici nosili i njegovu sliku, premijer smatra da je bilo i nekih koji su nastojali upravo poslati i takve poruke.
 
„Za mene je bilo bitno da čujemo svjedočenje žrtava, da vodimo računa o sudbinama onih koji su izgubili sve početkom Domovinskoga rata i da tu poruku primimo k znanju, a osobito da ju prime ona tijela koja trebaju procesuirati te ratne zločine“, istaknuo je Plenković.
 
Upitan hoće li možda zbog ovog prosvjeda biti promjena u odnosima sa Srbijom, predsjednik Vlade je kazao da je tema procesuiranja ratnih zločina kontinuirani dio našega dijaloga i dio politike koju Srbija treba ispuniti u okviru Poglavlja 23 kroz pregovore s Europskom unijom.
 
„Ono što sigurno znam da je u vrijeme naše Vlade Ravnateljstvo policije ustrojilo posebnu radnu skupinu, započeti su i na određeni način kvalitetno pripremljeni procesi nakon istraga koje su trajale dugo. Sada se one materijaliziraju i na tom tragu će se nastaviti i dalje", poručio je predsjednik Vlade Plenković.
 
Foto: Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković