Bošnjaković: Na pravosuđu je da iz godine u godinu postiže bolje rezultate, a samim tim će doći i povjerenje građana

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV, gdje je govorio o stanju u pravosuđu, ali i drugim aktualnim temama.

Na početku se osvrnuo na uhićenje zamjenika općinskog državnog odvjetnika, kazavši da je loše da se tako nešto u sustavu događa, ali i naglasio da je dobro da sustav reagira.

Uhićenje državnog odvjetnika loša vijest, ali dobro je da sustav reagira

„Takve stvari se prepoznaju i procesuiraju. Tako će biti i ovdje. Vidjet ćemo na koncu kad se provedu svi potrebni postupci istrage, utvrde činjenice i vidi kojim se dokazima raspolaže“, rekao je Bošnjaković.

Naglasio je da se ova loša vijest reflektira i na povjerenje građana i da sve skupa ne zvuči dobro. „Vjerujem da će državna tijela utvrditi sve što je relevantno i da će to biti riješeno u jednom brzom postupku“, dodao je Bošnjaković.

Ministar je poručio da je na pravosuđu da iz godine u godinu postiže bolje rezultate, a samim tim će, smatra ministar, doći i povjerenje građana.

Imamo najmanji broj neriješenih predmeta

Govoreći o rezultatima u pravosuđu, koji su dio izvješća o kojem će raspravljati Hrvatski sabor, ministar se osvrnuo na broj neriješenih predmeta. „Imamo najmanji broj neriješenih predmeta, predmeti se najbrže rješavaju, samo Državno odvjetništvo zadržava dobru statistiku, ali sve to bude na neki način zamračeno ovakvom lošom viješću i jednom ili dvije loše presude“, rekao je.

Upitan treba li pojačati mehanizme kontrole, Bošnjaković je kazao da mehanizama kontrole nikad dosta, ali smatra da oni koji su nadređeni u toj hijerarhiji Državnog odvjetništva pa i na sudovima i koji imaju određene inspekcije, da trebaju vidjeti kako spriječiti da dođe do nekakvih zastara kakvih je bilo.

Ustvrdio je da on kao ministar pravosuđa nema mehanizme koje se mogu prenijeti na pravosuđe Državno odvjetništvo jer su oni u tom dijelu neovisni. „Ali, ako će biti potrebe za mijenjanjem normativnog okvira, naša je uloga da to predlažemo. Ali u okviru ovih propisa koje imamo, oni imaju sasvim dovoljno alata“, dodao je Bošnjaković.

Rekao je i da se nije stigao čuti s državnim odvjetnikom oko ovog slučaja, pojasnivši da on kao ministar pravosuđa ne može utjecati na to kako će stvari biti riješene.

Govoreći o izvješću državnog odvjetnika, ministar je kazao da je ono već pripremno i javnosti prezentirano. „Čuli ste sve brojke i statistike i što se toga tiče, stvar je Sabora, Predsjedništva Sabora kad će to po važnosti doći na dnevni red“, kazao je.

Nije se složio da sve ide sporo kad je o izvješću riječ. „Ide nekakva dinamika izvješća, ovakva kakva je. Ali to smo već u javnosti predstavili, znaju se rezultati, statistika je vrlo dobra. Državno odvjetništvo od deset podignutih optužnica, devet završi sudskim pravomoćnim presudama gdje se potvrđuju te optužnice“, naglasio je.

Imovinske kartice sudaca

Govoreći o imovinskim karticama sudaca, ministar je kazao da je od strane Ministarstva pravosuđa napravljena aplikacija te da su donijeti pravilnici od strane Državnog sudbenog vijeća i Državnoodvjetničkog vijeća. Pojasnio je da sada traju razgovori s Agencijom za zaštitu osobnih podataka o tome je li tu potrebno obaviti još nešto.

Bošnjaković nije želio govoriti o rokovima. „Neću reći konkretne rokove, ali vrlo brzo jer mi smo naš dio posla u cijelosti odradili. Ta aplikacija je puna i pravosudni dužnosnici, oni su svi donijeli i podatke unijeli u aplikaciju. Dakle, i sad, za ovo vrijeme kad se to radi, ti su podaci dostupni“, rekao je.

Milorad Pupovac se ogradio od svojih izjava

Upitan o današnjem sastanku HSLS-a na kojem se raspravljalo o ostanku u koaliciji, Bošnjaković je kazao da je koalicija sastavljena od političkih stranaka i od različitih političkih opcija. Dodao je da u takvoj koalicijskoj zajednici uvijek postoji nekakvo različito mišljenje.

„Svi znamo koji je bio uzrok ove zadnje rasprave unutar koalicije. To je bila izjava predsjednika SDSS-a i oko toga se digla zaista velika buka. Mislim da s razlogom jer činjenice koje su tu bile rečene i tvrdnje koje su izrečene, a to je usporediti današnju Hrvatsku s NDH i reći da je Hrvatska faktor nestabilnosti na ovim prostorima te da je ova Vlada uzrok tome, činjenično i u svakom smislu ne stoji“, ustvrdio je.

Bošnjaković smatra i da se Milorad Pupovac jasno ogradio od svojih izjava.

„Mislim da je on to otklonio na jedan specifičan način, kako on u javnosti nastupa i mislim da se dosta jasno ogradio od toga da nije mislio niti na ovu Vladu niti da je Hrvatska faktor nestabilnosti. Bilo je to na jedan specifičan način, ali mislim da je napravio otklon u svakom slučaju“, rekao je.

Visoki kazneni sud na Županijskom sudu u Zagrebu

Ministar je potvrdio da će Visoki kazneni sud biti smješten na Županijskom sudu u Zagrebu.

„Malo ćemo prostor preraspodijeliti, uređujemo potkrovlje koje ima 1000 četvornih metara i to će biti unutar iste zgrade. Malo ćemo bolje i racionalnije iskoristiti prostor i svi će tamo stati“, rekao je ministar pravosuđa, dodavši da o sucima Visokog kaznenog suda odlučuje Državno sudbeno vijeće i da je to u proceduri.

Izvor: NOVA TV / Vlada

 
 

Pisane vijesti | Dražen Bošnjaković